Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η προσπάθεια για ‘υβριδική ψηφοφορία’ στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, για ανάδειξη ηγεσίας, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.
Η ιδέα είχε ‘πέσει’ αρχικά από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που ζητούσαν μαζί με την παραδοσιακή ψήφο στην κάλπη, όσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, να έχουν και την εναλλακτική δυνατότητα να το κάνουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Την πρόταση ‘αγκάλιασαν’ γρήγορα και τουλάχιστον δύο υποψήφιοι δημόσια, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τη διαδικασία εν μέσω πανδημίας και με τα κρούσματα να καλπάζουν.
Την ηλεκτρονική ψηφοφορία όμως, έβλεπαν με θετικό μάτι και άλλοι υποψήφιοι, εκτιμώντας ότι αυτό θα έφερνε μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο λόγω κορωνοϊού, που πλέον απειλεί κατά κάποιους ακόμα και τη διεξαγωγή των εκλογών όπως έχει προγραμματιστεί, όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κάποιες δεκάδες εκ των οποίων πιθανόν θα ήθελαν να λάβουν μέρος στις εκλογές, έχουν τα τελευταία χρόνια μεταναστεύσει στο εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων δε, σε πόλεις όπου δεν θα στηθούν κάλπες.
Έτσι, το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ετέθη στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) που τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται στην πραγματικότητα σε διαρκή συνεδρίαση. Η εταιρεία μάλιστα, απευθύνθηκε σε μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, η οποία όμως ζήτησε τουλάχιστον έξι μήνες για τη διεξαγωγή μίας τέτοιας διαδικασίας, ενώ το υπάρχον σύστημα του υπουργείου δεν μπορεί να την υποστηρίξει.
Επιπλέον, σε μία τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να αλλάξει η απόφαση της ΚΠΕ (σ.σ. με νέα συνεδρίαση του οργάνου) για ανοικτό μητρώο και αυτό να ‘κλείσει’ έστω και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ώστε όσοι βρεθούν εγγεγραμμένοι σε αυτό να καταθέσουν αίτηση για έναν κωδικό, να αφαιρεθούν προσωρινά τα ονόματά τους από τον εθνικό κατάλογο και την ημέρα των εκλογών να συνδεθούν με τον κωδικό τους μέσω zoom, ώστε έχοντας ανά χείρας το διαβατήριο ή την αστυνομική τους ταυτότητα δίπλα στο πρόσωπό τους, να πιστοποιηθεί η ταυτότητά τους και να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.