Καθόλου κρεβάτια ΜΕΘ και διασωληνωμένοι εκτός εντατικής

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ και διασωληνωμένους με covid-19 σε άλλους χώρους, την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται όλο τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από όσα περιέγραψαν σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Χτες Κυριακή το νοσοκομείο Παπανικολάου είχε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί ξεκινάμε την εφημερία του νοσοκομείου με μηδέν κλίνες εντατικής και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», είπε στον Ant1 ο κ. Καπραβέλος.

«Δεχόμαστε αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα. Δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ, πώς θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Τους μεταφέραμε στα χειρουργεία. Και σήμερα ξεκινάμε μία εφημερία εφιαλτική για εμάς. Ζούμε ξανά τον Νοέμβριο του 2020 που φτάσαμε σε αυτή την περίπτωση, να βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν και να μην μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία».

Με «αν» το σενάριο που δεν θα φτάσουμε τις 10.000 κρούσματα ημερησίως

«Είμαστε δυστυχώς σε μία αυξητική πορεία, χθες ξεπέρασε τα 6.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ημερησίως. Και αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Προφανέστατα τα νέα μέτρα δεν θα έχουν προλάβει να έχουν καμία επίδραση», είπε στο Mega ο κ. Σαρηγιάννης, βάζοντας προϋποθέσεις για να μην «ξεφύγουν» τα κρούσματα σε πρωτοφανή νούμερα.

«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν -και είναι πάνω μας, πάνω στην Πολιτεία, πάνω σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τα εφαρμόσουν σοβαρά πια- δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα, αλλά θα φτάσουμε τα 9.000, γύρω στις αρχές του Δεκεμβρίου. Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα αρχίσουμε να έχουμε μία επιβράδυνση της αύξησης», όπως είπε.

Και επανέλαβε ότι «αν τα μέτρα εφαρμοστούν, θα λειτουργήσουν σαν φρένο. Δεν θα ανασχέσουν τελείως την αυξητική πορεία άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Όταν έχεις πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σχεδόν δεν είναι δυνατόν να ανατρέψεις την πορεία άμεσα, πρέπει να κάνεις κάτι τρομερά δραστικό και θέλει και αυτό το χρόνο του».

Στη συνέχεια, προέβλεψε, «μετά τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε αποκλιμάκωση, συνυπολογίζοντας το ρυθμό εμβολιασμού και τον ρυθμό αύξησης της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης. Την περίοδο των γιορτών θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, με το μέσο όρο νέων ημερήσιων κρουσμάτων γύρω στις 5.000. Τότε θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον πρόβλημα, κατά πόσον θα πρέπει να περάσουμε πιο ελεύθερα, πιο “χαλαρά”, ή να κρατηθούμε για να πάμε χαμηλά. Γιατί 5.000 δεν είναι λίγο».

«Τον περασμένο Νοέμβριο εν μέσω lockdown η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα έζησαν τα ίδια πράγματα», θύμισε στο Open o κ. Τζανάκης. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, καταρχήν με τον εμβολιασμό μας. Όχι μόνο όσων δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, αλλά και της τρίτης δόσης. Οι προσομειώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι ποσοστό 20% περίπου των κρουσμάτων και 20% περίπου των νοσηλειών θα καταλαγιάσει, εφόσον τρέξουμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση. ιδιαίτερα οι πάνω των 50-60 ετών».

«Περίπου 1 εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες θα έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό και θα μολυνθούν το επόμενο διάστημα. Ένα ποσοστό δυστυχώς θα νοσηλευτεί. Η πανδημία θα λήξει μετά από διαδοχικά πανδημικά κύματα, μέχρι να ανοσηποιηθεί 80%-90% του πληθυσμού. Πώς θα αποκτήσουμε ανοσοποίηση; Είτε με ανώδυνο τεχνητό τρόπο όπως ο εμβολιασμός είτε με επώδυνο τρόπο όπως η φυσική λοίμωξη».

Ειδικά για το Άγιο Όρος ο κ. Τζανάκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 9 νεκρούς μοναχούς σε μία μοναστική πολιτεία 2.000 ατόμων περίπου, δηλαδή θνησιμότητα 4,5 στα 1.000, όταν στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας η θνησιμότητα είναι 1,5 στα 1.000. Αυτή είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα σε ομάδες με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ομάδες με κάποια εμβολιαστική κάλυψη, όπως το 60% στον πανελλήνιο πληθυσμό».

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...