Το πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό αέριο θα φέρει ακραίες αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο με αυτά που ξεχωρίζουν να είναι ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου για κάθε κτίριο και ο ρόλος των δημοσίων υπαλλήλων κατά την αποχώρηση από την εργασία τους.

Λέμε ότι ξεχωρίζουν γιατί σηματοδοτούν την παράνοια που θα ζήσουμε στην Ελλάδα εξαιτίας των αντι-ρωσικών κυρώσεων και την σύμπραξη της χώρας με την ΕΕ, η οποία θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικό φυσικού αερίου.

Ένα πλαφόν το οποίο με την σειρά του θα οδηγήσει την Μόσχα στην πλήρη διακοπή προμήθειας του φυσικού αερίου και διαμέσου του Turk Stream που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο!

Συγκεκριμένα:

«Οι φορείς να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο
Να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων και να υπάρχει ρύθμιση των θερμοκρασιών
Κάθε εργαζόμενος του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια και κατά την αποχώρηση τους να υπάρχει μέριμνα για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού».

Εν ολίγοις όποιος φεύγει τελευταίος θα είναι για λύπηση καθώς θα πρέπει να φροντίζει τις «παραλείψεις» των υπολοίπων.

Φυσικά το Δημόσιο είναι η αρχή και ο «οδηγός» για το τι θα συμβεί και στους ιδιώτες.

Άλλωστε το παράδειγμα της Ελβετίας είναι χαρακτηριστικό: Διώκεται ποινικά και φυλακίζεται όποιος «σπαταλά ενέργεια».

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που πρέπει να εφαρμοστούν προβλέπονται ήδη σε Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο και περιλαμβάνουν στοιχειώδεις ενέργειες όπως ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτίριο, η συντήρηση των συστημάτων ψύξης / θέρμανσης, η απενεργοποίηση του φωτισμού και των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κ.α.

Χαμηλό το ποσοστό ανταπόκρισης από τους φορείς για τον ενεργειακό υπεύθυνο

«Από τους 2495 φορείς του Δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο», ανέφερε ο κ. Βορίδης σημειώνοντας ότι πλήθος φορέων μπορεί να είναι πολύ μικρές οντότητες (π.χ. σχολικές επιτροπές) που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στην κατανάλωση με ένα υπουργείο.

“Εν πολλοίς τα περισσότερα υπουργεία και 90 Δήμοι έχουν συμμορφωθεί αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς», είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως «πέρα από το οικονομικό υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα: όταν βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση και δεχόμαστε επίθεση και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί το Δημόσιο και οι φορείς του».

Για τους λόγους αυτούς πρόσθεσε ο υπουργός, θα εξεταστεί αν οι φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν συμμορφωθεί, θα ενταχθούν ή όχι στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα κυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο. «Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό, γιατί ζητάμε κάτι αρκετά απλό», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ο ρόλος των δημοσιών υπαλλήλων στην εξοικονόμηση ενέργειας

Παράλληλα με τα μέτρα οι υπουργοί τόνισαν και την ανάγκη οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν ρόλο στην μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.

Στην ίδια λογική, όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.

Τέλος θα πρέπει να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος, ο οποίος θα φροντίζει να ελέγχει ότι θα έχουν κλείσει υπολογιστές και φώτα, όταν θα τελειώνει το ωράριο.

ΠΗΓΗpronews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ