Το «παζλ» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Τι θέλει ο Μακρόν

Eίναι δύο από τις πιο γνωστές πολιτικούς στην Ευρώπη, αλλά η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και η Νάντια Καλβίνιο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, δίνουν «μάχη» καθώς διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Politico, το πολιτικό παζάρι έχει αρχίσει, με τους υπουργούς Οικονομικών να πρόκειται να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, όταν θα συναντηθούν στην ισπανική πόλη της Γαλικίας, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Όταν η Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι η δανέζικη κυβέρνηση την πρότεινε ως υποψήφια για την ηγεσία της ολοένα και πιο σημαντικής ΕΤΕπ, φαινόταν ότι είχε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη θέση. Όμως ο αγώνας έγινε πολύ πιο δύσκολος μόλις η Καλβίνιο έθεσε υποψηφιότητα.

Η Καλβίνιο πρώην γενική διευθύντρια της ΓΔ Προϋπολογισμού στην Επιτροπή, βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση για να κερδίσει, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόφαση για τους υπουργούς Οικονομικών. Αν είσαι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών έχεις το πλεονέκτημα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

Οι πιθανοί υποψήφιοι πρέπει να αξιολογηθούν ως κατάλληλοι από τη συμβουλευτική ομάδα της ΕΤΕπ πριν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν για τον υποψήφιό τους σε μια άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 15-16 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι υποψήφιοι στο μείγμα που πρέπει επίσης να εξεταστούν.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι σε ποια ποντάρει ο Μακρόν; Οι πιθανότητες της Βεστάγκερ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τα δικά του συμφέροντα στη μάχη: θέλει η ΕΤΕπ να συμβάλει στη χρηματοδότηση γαλλικών πυρηνικών και αμυντικών έργων. Πρόσφατα συγκρούστηκε με τη Βεστάγκερ σχετικά με τον διορισμό της Αμερικανίδας οικονομολόγου Φιόνα Σκοτ Μόρτον ως επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θέλει να υποστηρίξει ως μελλοντικό πρόεδρο της ΕΤΕπ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...