Το νέο αφήγημα για την Ουκρανία

Η Ουκρανία μπαίνει στο νέο έτος αντιμετωπίζοντας έλλειψη πυρομαχικών, χρημάτων και διπλωματικής υποστήριξης. Πίσω από αυτές τις κρίσιμες ανασφάλειες, υπάρχει μια σημαντική έλλειψη: η έλλειψη μιας πειστικής θεωρίας νίκης για τη χώρα και τους δυτικούς υποστηρικτές της. Αν δεν επιτευχθεί μια σαφής θεωρία, η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ενδέχεται να παραμείνει αβέβαιη.

Η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζει την αντίθεση με την αισιοδοξία που επικρατούσε στις αρχές του έτους. Τότε, το Κίεβο και οι υποστηρικτές του πίστευαν ότι η Ουκρανία θα προχωρούσε σε επίθεση την άνοιξη και το καλοκαίρι, απειλώντας την Κριμαία. Οι ελπίδες ήταν ότι αυτό θα ανάγκαζε τη Μόσχα σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική απέτυχε, και τώρα η Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού πυρομαχικών και οι δυτικοί συμμάχοι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε στρατιωτική βοήθεια.

Αντιμετωπίζοντας τις αντιπετωπιζόμενες δυσκολίες, η Ουκρανία είναι πλέον αναγκασμένη να διανέμει τα περιορισμένα πυρομαχικά που διαθέτει. Παράλληλα, οι συνομιλίες για νέα στρατιωτική βοήθεια δυσκολεύουν. Η πρόβλεψη της αμερικανικής υποστήριξης “για όσο χρειαστεί” αναθεωρήθηκε αρνητικά πρόσφατα, αποτυπώνοντας τον πολιτικό σκεπτικισμό.

Χωρίς νέα χρηματοδότηση, η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης απειλείται. Στη Μόσχα, ο Πούτιν προβλέπει την υποχώρηση της Ουκρανίας χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η Ρωσία θα επανέλθει στην επίθεση, καθώς οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Ένα νέο πακέτο βοήθειας είναι εφικτό, αλλά ο χρόνος παίζει υπέρ της Ρωσίας. Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της χρειάζονται μια σαφή θεωρία νίκης για να σταθεροποιήσουν τη δυτική υποστήριξη και να αντιμετωπίσουν την πιθανή πίεση για διαπραγματεύσεις.

Οι διπλωματικές προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε μια παγωμένη σύρραξη ως ενδιάμεση λύση. Η Ουκρανία θα μεταβεί σε αμυντική στρατηγική, συγκρατώντας τις ρωσικές προσβολές. Μια παγωμένη σύρραξη είναι μια πιθανή λύση, αν και οι μάχες δεν θα σταματήσουν πλήρως. Η περίπλοκη κατάσταση αντικατοπτρίζει το πολιτικό και στρατηγικό τοπίο που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, χωρίς μια ευκρινή θεωρία νίκης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ