Το μακελειό της Νέας Φιλαδέλφειας: η χώρα δέχτηκε εισβολή, αλλά η αστυνομία δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση

Του Νίκου Λακόπουλου

Ανάμεσα στα πολλά ευρήματα στο χώρο που έχασε τη ζωή του ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ ξεχωρίζουν σουγιάδες, μαχαίρια και καδρόνια -πάνω από ένα μέτρο- με κηλίδες αίματος που μπορεί να οδηγήσουν στο δολοφόνο, αν και το μαχαίρι με το οποίο δόθηκε το χαριστικό χτύπημα δεν έχει βρεθεί.

«Βέβαια οι αρχές δεν αποκλείουν να ‘ναι περισσότεροι από ένας αυτοί που οδήγησαν τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ στον θάνατο. Ναι μεν ένας έδωσε το χαριστικό χτύπημα, αλλά παραπάνω να τον έχουν χτυπήσει» γράφει το “Βήμα”.

Τα ευρήματα στον χώρο του εγκλήματος δίνουν πολλές πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη: μπουκάλια μπύρας, μάσκες με ίχνη αίματος, ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, αθλητικά παπούτσια κι αναδιπλούμενοι σουγιάδες μαζί με ξύλα, τάβλες και κοντάρια με κηλίδες αίματος.

Μια αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως «περί ώρα 22:55, από τη ΣΤΑ.ΣΥ, υπήρξε ενημέρωση για 100 περίπου άτομα με κουκούλες και αντικείμενα, τα οποία εισήλθαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» με κατεύθυνση τον Πειραιά, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με τις Κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν».

Τα άτομα αποβιβάσθηκαν στον σταθμό «ΠΕΡΙΣΣΟΣ», ενώ ταυτόχρονα οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο, άρχισαν να κινούνται εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου προς τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου-Κιουταχείας και Λεύκης.

Στο σημείο ξέσπασε άγρια συμπλοκή και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών από την Κροατία και των οπαδών της ΑΕΚ, με εκατέρωθεν ρίψεις φωτοβολίδων, αντικειμένων όπως αυτοσχέδια ρόπαλα, τεμάχια από πέτρες και κάθε είδους αντικείμενα πρόσφορα για επίθεση, καθώς και με ρίψεις Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Μηχανισμών (Α.Ε.Μ).

Κατόπιν της συμπλοκής πέριξ του γηπέδου, «αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν ομάδα ατόμων που συμμετείχε στη συμπλοκή». Κατάφεραν να ακινητοποιήσουν σε χώρο μακριά του γηπέδου κατηγορούμενους, ένας από τους οποίους είναι «γνωστός οργανωμένος οπαδός της ομάδας του Παναθηναϊκού».

Ο κροατικός σύνδεσμος οπαδών σπεύδει να πει πως ο δολοφόνος είναι Έλληνας -που δεν αποκλείεται- και ο Ντάβοριν Κάρατζις, δικηγόρος των Βad Blue Boys εξηγεί πώς είναι δυνατόν να κάνει κάποιος χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα για να χτυπήσει -και να σκοτώσει- ένα άνθρωπο που δεν γνωρίζει: σε ανάρτηση του στη σελίδα του στο Facebook εναντίον των οπαδών της ΑΕΚ τους χαρακτηρίζει «αποβράσματα, ανθρώπινα σκουπίδια, ναρκομανείς, αριστερόύς και αναρχικούς που πετούν μολότοφ και ποδοπατούν κεφάλια»!

Οι Κροάτες είχαν βοήθεια από οπαδούς θύρας του Παναθηναϊκού και το ερώτημα είναι πώς και πότε προμηθεύτηκαν τον εξοπλισμό τους και πόσοι Έλληνες συμμετείχαν στο μακελειό. Ανάμεσα στους 105 συλληφθέντες είναι και τρεις Έλληνες οι οποίοι καθοδήγησαν το κομβόι των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους έδειξαν πώς έπρεπε να πλησιάσουν το γήπεδο.

Ένα βίντεο που πρόβαλε το Star δείχνει πως το Τάγμα Εφόδου προχωρά με αστυνομικούς να το ακολουθούν κατά πόδας πράγμα που δημιουργεί ευθύνες για την Ελληνική Αστυνομία.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα θα πει πως «αυτό που έγινε δεν είναι οπαδική βία, αλλά κατάλυση της Πολιτείας».

«Οπαδική βία είναι βία οπαδών μέσα στο γήπεδο κάποια στιγμή, για κάποιον λόγο. Καμία σχέση δεν έχει με εγκληματική ενέργεια εν θερμώ· εδώ, μιλάμε για εισβολή και κατάλυση της Πολιτείας.

Δηλαδή, άνθρωποι οργανωμένοι, διακόσιοι, δεν ξέρω πόσοι, εισέρχονται μέσα στη χώρα, τη διασχίζουν, μπαίνουν μέσα στον ηλεκτρικό, πάνε οργανωμένα και χτυπούν με μαχαίρια πολίτες, με καπνογόνα και άλλους τρόπους, ανθρώπους που ανήκουν σε άλλη ομάδα».

Προφανώς η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, αλλά την αποποιείται ξηλώνοντας αξιωματικούς, αφού όπως θα δικαιολογηθεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ούτε ο υπουργός, ούτε ο ίδιος είχαν ενημερωθεί.

Πράγμα που μπορεί να είναι και χειρότερο από το να είχαν ενημερωθεί και να μην έκαναν τίποτε. Ακόμη χειρότερα αν είχαν ενημερωθεί και λένε ψέματα.

ΠΗΓΗradar.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ