Του Μιχάλη Ψύλου
Το «επιχειρησιακό σχέδιο» και τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
«Η ΕΚΤ θα διατηρήσει για άλλη μία φορά αμετάβλητα τα επιτόκια και θα επαναλάβει στην ανακοίνωσή της, όπως και προηγουμένως, ότι θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα , τα όποια μελλοντικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Δεν θα ανακοινωθούν μεν οποιεσδήποτε αλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση, διότι θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ. Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, «η πρόεδρος της ΕΚΤ θα μιλήσει περισσότερο για αριθμούς, παρά για επιτόκια καθώς θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες προβλέψεις που θα υποδηλώνουν χαμηλότερες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, εφέτος.
Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση
Η κατάσταση είναι τέτοια που απαιτεί μια ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στον πληθωρισμό πριν από οτιδήποτε άλλο και αυτή είναι η προτεραιότητα της Φρανκφούρτης. Πρώτα τα δεδομένα και μετά οι αποφάσεις», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν». Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί και πάλι να σηματοδοτήσει περικοπές επιτοκίων. «Ιδιαίτερα καθώς ο πληθωρισμός επιμένει ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες είναι βέβαιοι ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος τον Φεβρουάριο ήταν στο +3,9%. Και, δεδομένου ότι υπάρχει μια στροφή στη σχέση μεταξύ μισθών και τιμών, είναι καλύτερα να προχωρήσουμε με προσοχή.
Γι’ αυτό είναι θεμιτό να περιμένει η ΕΚΤ και συνεπώς δεν θα υπάρξουν κινήσεις , τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. «Όλα δείχνουν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, κατά 25 μονάδες βάσης. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ως το τέλος του χρόνου, τελικό στόχο μια μείωση κατά 100 μονάδες στα επιτόκια καταθέσεων, στο τέλος του χρόνου», σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη Ναυτεμπορική.
Το κόστος του χρήματος
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ζητούν βέβαια ουσιαστικές περικοπές στο κόστος του χρήματος για να αποτραπεί η μετατροπή της επιβράδυνσης της ευρωζώνης, σε ύφεση. Ένα σενάριο που αποφεύχθηκε πέρυσι, αλλά το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί το 2024, όσο και αν αναμένεται να το αποκλείσει η Κριστίν Λαγκάρντ, που βλέπει μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η ΕΚΤ δίνει επίσης αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι μισθοί στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. «Αυτό το ποσοστό είναι λίγο μικρότερο από πριν, αλλά είναι πάρα πολύ για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Ο χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τον τρόπο που εξελίσσεται η αύξηση των μισθών στο τρέχον, πρώτο τρίμηνο. Αν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι μετριάσουν τη στάση τους, ο δρόμος για την πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η παραγωγικότητα παραμένει τόσο αδύναμη όσο πρόσφατα. Η ΕΚΤ υπολογίζει σε αυτό».
«Άβολες» ερωτήσεις
Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν βέβαια, ότι η Λαγκάρντ θα αντιμετωπίσει ορισμένες «άβολες» ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου. «Οι απαντήσεις που θα δώσει είναι πιθανό να ρίξουν περισσότερο φως στο πόσο διχασμένο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα μελλοντικά βήματα».
Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν επίσης ότι η Λαγκάρντ θα ερωτηθεί αν οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τις πρωτοβουλίες στη νομισματική πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών, κυρίως από τη Fed. Η απάντηση λέγεται ότι θα είναι πώς δεν υπάρχει καμία προκατάληψη για τη μείωση του κόστους χρήματος νωρίτερα από την Fed. Ειδικά γιατί η δυναμική της απασχόλησης και ο μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών είναι πολύ διαφορετικοί στις δύο ακτές του Ατλαντικού. «Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τη Φρανκφούρτη, είναι η σωστή ανάγνωση του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Κάτι που μόνο ο χρόνος – χωρίς να υπολογιστούν πιθανές συνέπειες των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων- θα δείξει.
«Η μόνη πιθανότητα είναι να περιμένουμε, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα των τιμών ως προτεραιότητα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν υπάρχουν στοιχεία, τουλάχιστον ως τα τέλη Απριλίου ότι θα υπάρξει σημαντική απόκλιση από αυτό το μονοπάτι.