Το βράδυ των ευρωεκλογών θα αμφισβητήσουν τον Ανδρουλάκη

Στο ΠΑΣΟΚ μετά τη σύντομη ευφορία κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης άρχισαν ξανά οι γκρίνιες και οι υπόγειες διεργασίες για την επόμενη ημέρα. Αυτό που είναι πλέον δεδομένο για τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει ξανά τη δεύτερη θέση διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατεί να εμπνεύσει την κοινωνία, ρίχνοντας κάθε θετικό μομεντουμ στο κενό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν σαφείς για την Χαρίλαου Τρικούπη. Πάρα τους πανηγυρισμούς για την εμφάνιση Ανδρουλάκη στην Βουλή και πάρα το γεγονός ότι Κασσελάκης βρισκόταν στον στρατό και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να βρει πολιτικό βηματισμό, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην τρίτη θέση. Στη δημοσκόπηση της Pulse το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, 2,5 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο κλίμα και η δημοσκόπηση της GPO όπου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σχεδόν 2 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στα ποιοτικά στοιχεία ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από τους τελευταίος πολιτικούς αρχηγούς σε δημοφιλία, δίχως ωστόσο να καταφέρνει να κερδίζει πόντους ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι παγιώνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, το οποίο οφείλεται κυρίως στην πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και όχι σε κάποια θεαματική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα λάθη και οι γκρίνιες

Παλαιά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως μεταδίδει το fimotro.gr, αποδίδουν την κατάσταση αυτή σε συγκεκριμένες αιτίες. Η πτώση, όπως λένε, ξεκίνησε από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Έπειτα η εμμονή με την υπόθεση των Τεμπών μπορεί να προκαλεί μια μικρή ζημιά στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν δίνει κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ διότι οι πολίτες κατανοούν που τελειώνει το πραγματικό ενδιαφέρον και που αρχίζει η πολιτική εκμετάλλευση. Έπειτα ήρθε και το κόμμα Λοβέρδου το οποίο πήρε περίπου μια μονάδα από το ΠΑΣΟΚ. Τέλος πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πολύ αραιό πρόγραμμα περιοδειών μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Φυσικά πίσω από όλα αυτά κρύβεται η αδυναμία του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εμπνεύσει τους πολίτες, το οποίο είναι άλλωστε και το δομικό πρόβλημα του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγους μήνες ψυχράνθηκαν οι σχέσεις του προέδρου με γνωστό δημοσκόπο ακριβώς επειδή του επισήμανε αυτήν την αδυναμία, την οποία έβλεπε μέσα από τις μετρήσεις.

Τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί μια συνολική αντεπίθεση με διαρκείς περιοδείες και επικοινωνιακή καταιγίδα σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο πολλοί στο ΠΑΣΟΚ έχουν την αίσθηση ότι είναι πολύ αργά καθώς οι ευρωεκλογές είναι μόλις δύο μήνες μακριά. Κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για τις επιλογές του προέδρου και είναι έτοιμοι να τον αμφισβήτησουν την επόμενη των ευρωεκλογών. Σε πρόσφατη συνάντηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Αττική με κύριο θέμα συζήτησης τις αρνητικές δημοσκοπικές επιδόσεις, σημείωναν ότι αν το κόμμα έρθει τρίτο και μάλιστα στα ίδια ποσοστά με τις εθνικές εκλογές, σενάριο το οποίο αποτυπώνουν σήμερα οι μετρήσεις, είναι αδύνατο να μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης το γνωρίζει καλά αυτό. Μάλιστα η επιθυμία του να συμπεριλάβει τον Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από πολλούς εντός κόμματος ως κίνηση πανικού. Μπορεί όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές να βελτιώνεται ο καιρός, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλλον βλέπει να έρχονται μαύρα σύννεφα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...