Τουρκία: Ανασύνταξη δυνάμεων από Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για δεύτερο γύρο

Το κυβερνητικό στρατόπεδο και το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ανασυντάσσονται ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη διακαναλική συνέντευξη τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τις 11 μέρες που έχει μπροστά του μέχρι τον δεύτερο γύρο. Έδειξε ότι θα στοχεύσει στις ψήφους των εθνικιστών, δηλώνοντας ότι ο εθνικιστής ακροδεξιός σύμμαχός του, ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές μαζί με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Όπως είπε, η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με προεκτάσεις τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι ο κόσμος δεν ψηφίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική. «Το κοινοβούλιο είναι συντριπτικά μαζί μας. Εάν θέλετε υγιή διακυβέρνηση, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό. Αν δεν προκύψει μια υγιής δομή, θα υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε.

Πηγές Τούρκων αναλυτών αναφέρουν πως στόχος του Ερντογάν τις επόμενες μέρες θα είναι μόνο ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ θα γίνει προσπάθεια να κερδίσει εθνικιστές ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου λόγω φιλοκουρδικού κόμματος.

Από την άλλη, οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντώνται σήμερα στις 15.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατηγική της αντιπολίτευσης θα είναι να καταστρέψει την αντίληψη που δημιούργησε ο Ερντογάν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι με το φιλοκουρδικό κόμμα και την τρομοκρατία. Επίσης, αναμένεται ότι θα επιδιώξουν να κερδίσουν τις ψήφους των εθνικιστών που πήγαν στον Ιντζέ και θα υπενθυμίσουν την οικονομική κρίση και θα πουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη κρίση αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν.

Το CHP ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υποβάλει ενστάσεις για τουλάχιστον 3 χιλιάδες κάλπες, καθώς με βάση τα πρακτικά της κάλπης, ψήφοι της αντιπολίτευσης δόθηκαν στο Ταγίπ Ερντογάν και στο ΑΚΡ. Από τη φυλακή ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέλυσε μέσω τουίτερ πώς κλάπηκαν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι έγινε μεγάλης κλίμακας νοθεία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ