Τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Από ποιους διεκδικεί ο Τσίπρας την επανεκλογή του

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον δεν παραιτείται αλλά διεκδικεί την επανεκλογή του από τη βάση του κόμματος, δηλαδή από τα 170.000 μέλη. Από την ίδια δεξαμενή θα εκλεγεί σύμφωνα με το νέο καταστατικό και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η δήλωση του προέδρου του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της στρατηγικής ήττας σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ήταν η εξής:

«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

Όπως μεταδίδει το zougla.gr ο Αλέξης Τσίπρας δεν «καταφεύγει» ούτε και αναφέρεται στα περίφημα κομματικά όργανα που αποτελούν το Ιερό Δισκοπότηρο των κομμάτων της Αριστεράς αλλά στα «Μέλη του Κόμματος», μία δεξαμενή δηλαδή στην οποία όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί καταλυτική επιρροή.

Στο μεσοδιάστημα θα σχεδιαστούν μία σειρά από πολιτικές εξελίξεις όπως η διενέργεια συνεδρίου κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο Νοέμβριο. Όμως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει αποφασιστεί και να έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος και η διαδικασία ανάλυσης του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος καθώς επίσης η κατάθεση προτάσεων για τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επόμενο πολιτικό ραντεβού το οποίο έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι Ευρωεκλογές σε έναν χρόνο από τώρα και όχι οι Αυτοδιοικητικές που θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο που μας έρχεται. Ο λόγος είναι απλός. Στην Κουμουνδούρου οι πάντες συνειδητοποιούν και πάνω από όλους ο Αλέξης Τσίπρας πως η υπόθεση Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 είναι ήδη μία χαμένη υπόθεση. Δεν υπάρχει χρόνος μέχρι το Φθινόπωρο να αντιστραφεί το κλίμα και να αλλάξουν ποιοτικά οι συσχετισμοί. Ως εκ τούτου οι Ευρωεκλογές του 2024 προσφέρονται καλύτερα για ένα επόμενο πολιτικό ραντεβού με συγκρουσιακά στοιχεία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να προβάλει το «νέο του προφίλ». Αυτά ισχυρίζονται οι περί τον Αλέξη Τσίπρα κομματικοί παράγοντες.

Υπάρχει βέβαια ένα σημαντικό ζήτημα. Πολλά πασοκογενή στελέχη όπως ο Σπίρτζης ή η Ξενογιανακοπούλου, αλλά και προσωπικοί συνεργάτες του προέδρου όπως η Πόπη Τσαπανίδου δεν εξελέγησαν. Από την άλλη πολλά «αριστερά» στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης απέτυχαν να εκλεγούν. Πέρα από το πολιτικό δηλαδή ζήτημα που προκύπτει για την επόμενη ημέρα, υπάρχουν και προσωπικά ζητήματα που ανακύπτουν και που επιβαρύνουν τα πράγματα στην Κουμουνδούρου.

Αν και είναι πολύ νωρίς μέχρι στιγμής δεν έχουν διαφανεί οι προθέσεις κάποιων στελεχών να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε έχει γίνει ακόμη σαφές το εάν θα προηγηθεί το συνέδριο του κόμματος των εσωκομματικών εκλογών από τη βάση για την ανάδειξη προέδρου. Τα πράγματα ως προς τους χρονικούς σταθμούς της λεγόμενης ανασυγκρότησης  είναι συγκεχυμένα.

Τέλος είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να προβάλει μία νέα ομάδα στελεχών, νέα πρόσωπα δηλαδή, που θα διαμορφώνουν και την νέα πρόταση του κόμματος. Παράλληλα, και αυτό συνάγεται από τις εσωκομματικές συζητήσεις, η επιχείρηση «ολικής επαναφοράς» του Αλέξη Τσίπρα, όσο περίεργο και εξωπραγματικό να ακούγεται μετά από τέτοια στρατηγική ήττα, θα βασιστεί στην σκληροπυρηνική προεδρική ομάδα. Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Γεροβασίλη, ακόμη και ο βετεράνος Αλέκος Φλαμπουράρης παραμένουν στον σκληρό προεδρικό πυρήνα πλαισιωμένοι βεβαίως και από άλλα στελέχη τα οποία ωστόσο έχουν απολέσει μέρος του πολιτικού ειδικού βάρους τους, όπως ο επίσης πασοκογενής Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος απέτυχε επίσης να εκλεγεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ