Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για ΝΔ και Καραμανλή

O ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στην προσπάθεια διερεύνησης και απόδοσης ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα στο έγκλημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αξιοποιήσει την ομιλία του πρώην υπουργού Υποδομών χθες στη Βουλή, κυρίως την αναφορά του ότι «δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία ασυλία».

Υπενθυμίζεται ότι, το 90% της κοινής γνώμης θεωρεί πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1,4 εκατ. υπογραφές στο αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού για άρση ασυλίας, εμφανίζεται έτοιμο να καταθέσει σχετική πρόταση.

Ξεκινώντας από την ευθεία πολιτική πρόκληση προς τη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή να αποδεχθούν την ανάγκη προανακριτικής.

Η σύσταση μίας τέτοιας επιτροπής στη Βουλή απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γι’ αυτό και η πίεση προς την Νέα Δημοκρατία πρόκειται να είναι ασφυκτική από σήμερα, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και τη σχετική ψηφοφορία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός στη συζήτηση της Ολομέλειας, ότι η ΝΔ θα κληθεί «να δεσμευτεί για σύσταση προανακριτικής επιτροπής διάρκειας δύο ημερών, ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 για τη διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων υπουργών με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη».

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής «δύο ημερών».

Κατά τη γνώμη έμπειρων νομικών, υπάρχει πλέον το υλικό, οι πληροφορίες και οι ενδείξεις εκείνες, που μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο τουλάχιστον εναντίον του κ. Καραμανλή, ανεξάρτητα από την πορεία της δικαστικής έρευνας, που πάντως αναμένεται κι αυτή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μία τέτοια κίνηση, όταν η κοινωνία «βράζει» για τις «προσπάθειες συγκάλυψης».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ