Τι γράφουν οι Γερμανοί για Μητσοτάκη, Τσίπρα και πυρκαγιές

Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στη σελίδα των κύριων σχολίων της δημοσίευμα με τον τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης» και χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως ένα διαχειριστή κρίσεων χαμηλών τόνων. Η εφημερίδα επισημαίνει πως «διατήρησε το χαμηλό προφίλ του και στην παρούσα κρίση των πυρκαγιών και ζήτησε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις». Το άρθρο υπενθυμίζει λίγο παρακάτω τις πυρκαγιές στο Μάτι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε αναθέσει στον Γερμανό ειδικό οικολόγο πυρκαγιών Γκέοργκ Γκολντάμερ τη σύνταξη πορίσματος για τα αίτια της καταστροφής.

«Τότε έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι… Δεν υπήρξε συστηματική εκκένωση από τις αρχές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης επαίνεσε την έκθεση και δήλωσε πως το κόμμα του θα βασιστεί σε αυτό το σχέδιο όταν έρθει στην κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια πολλών ανθρώπων για την αποτυχία της κυβέρνησης στην καταστροφή στο Μάτι έπαιξε ρόλο στη νίκη του στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019. Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει όμως τώρα την κατηγορία ότι τις προηγούμενες εξαγγελίες του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης ακολούθησαν λίγες πράξεις. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εκκενώσεις και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από αέρος και παραμέλησε την μακροπρόθεσμη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο έδαφος και την πρόληψη των πυρκαγιών».

Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει στον πρωθυπουργό ότι του λείπουν οι ειδικές γνώσεις» και παραθέτει μια σειρά θέσεων που είχε αναλάβει και σχετίζονταν με το περιβάλλον ενώ στο τέλος παραθέτει και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ενώ «όσον αφορά την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ο Μητσοτάκης προσπαθεί για μια σχετικά εποικοδομητική συνεργασία: ‘Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει παρουσιάσει προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να μην συμφωνήσουμε΄. Μέχρι στιγμής, η μάλλον συμβιβαστική στρατηγική φαίνεται να λειτουργεί».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...