Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού

Τα επιστημονικά δεδομένα προκαλούν συναγερμό για την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς παρατηρείται έξαρση των σκληρών δεικτών (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι) κατά τη διάρκεια των γιορτών. Συγχρόνως, εντοπίζεται η ύπαρξη της νέας υποπαραλλαγής JN.1 του κορονοϊού, η οποία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει την υποπαραλλαγή JN.1 ως “παραλλαγή ενδιαφέροντος” λόγω της γρήγορης εξάπλωσής της. Η υποπαραλλαγή ανιχνεύθηκε σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Κίνας.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα της υποπαραλλαγής JN.1 ανέρχονται σε 110, ενώ παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επισημαίνει τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Παράλληλα, διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, του ιού RSV και της covid-19, δημιουργώντας προκλήσεις για τα συστήματα υγείας. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη απαντήσει σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή JN.1, και παραμένει πρόωρο να αξιολογηθεί αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή ανοσιακή διαφυγή.

Η κατάσταση φανερώνει τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης και της τήρησης των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ