Ερυθρά Θάλασσα: Το απίστευτο κόστος στην Παγκόσμια Οικονομία από τις επιθέσεις των Χούθι

Οι επιθέσεις που προέρχονται από τους αντάρτες των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εκτιμάται ότι προκαλούν οικονομικές ζημίες ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ ανά ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στις Βρυξέλλες. Με απλούς υπολογισμούς, η καθημερινή ζημία που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο λόγω των επιθέσεων ανέρχεται στα 8,64 δισ. ευρώ.

Τα μεγάλα οικονομικά κόστη οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά πλοία πρέπει να αλλάξουν τη θαλάσσια διαδρομή τους, περνώντας τώρα από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, αντί να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Αυτή η νέα διαδρομή, που περιλαμβάνει 6.000 μίλια επιπλέον, οδηγεί σε καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδες στον κατάπλου των πλοίων στη Μεσόγειο.

Οι επιπτώσεις εκτείνονται σε υψηλότερο κόστος ενέργειας, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση του κόστους μεταφοράς, καθώς το 10-15% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται πριν από τις επιθέσεις από την Ερυθρά Θάλασσα.

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη επιβάλει προσαυξήσεις στις μεταφορικές τους χρεώσεις για την νέα διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Για παράδειγμα, η Hapag-Lloyd ανακοίνωσε προσαυξήσεις για τα ταξίδια από την Ασία προς την Ευρώπη, ενώ η Maersk και η CMA CGM επίσης επιβάλλουν επιπλέον τέλη μεταφοράς για τα εμπορευματοκιβώτια λόγω της παράκαμψης.

Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν την πρωτοβουλία «Prosperity Guardian», μια διεθνή στρατιωτική συμμαχία για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Περισσότερες από 20 χώρες συμμετέχουν ήδη στην επιχείρηση, συμβάλλοντας στις κοινές περιπολίες.

Σε συνάντηση μονίμων αντιπροσώπων των 27 χωρών της ΕΕ, συμφωνήθηκε να διατεθούν επιπλέον πλοία για την ενίσχυση της αντιπειρατικής επιχείρησης «Αταλάντα», η οποία θα επεκταθεί πλέον για να προστατεύει και εμπορικά σκάφη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι στρατιώτες της ΕΕ δεν θα χρησιμοποιούν όπλα σε αυτήν την επιχείρηση. Η πρωτοβουλία έρχεται ως αντίδραση στην απειλή που ασκούν οι Χούθι στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια της παγκόσμιας ναυτικής κυκλοφορίας και ενισχύοντας την προστασία του παγκόσμιου εμπορίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ