Την πιθανότητα μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία συζήτησαν Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την πιθανότητα μιας «ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας» με τη Σαουδική Αραβία, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Πιστεύω ότι υπό την αιγίδα σας, κύριε πρόεδρε, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτούσε «τη συμφιλίωση του ισλαμικού κόσμου με το εβραϊκό κράτος».

Ο Μπάιντεν που, σπάζοντας μια παράδοση την οποία ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι προκάτοχοί του, δεν έχει ακόμη δεχτεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο, είπε ότι «ελπίζει» να τον δει στην Ουάσινγκτον πριν από τα τέλη του έτους.

Στις σύντομες δηλώσεις που έκανε κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους, είπε επίσης ότι θα συζητήσουν «δύσκολα θέματα» όπως τις «δημοκρατικές αξίες» και την «εξισορρόπηση των εξουσιών». Ο Μπάιντεν αναφερόταν ξεκάθαρα στην αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που έχει ξεκινήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συζητήσουν τη λύση των δύο κρατών για το Μεσανατολικό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ