Τζέντα: Πανωλεθρία Ζελένσκι στις διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό

Πανωλεθρία καταγράφεται όσον αφορά το σχέδιο ειρήνευσης του Volodymyr Zelensky στις διαβουλεύσεις που διεξεγονται στην Τζέντα για την Ουκρανία – στις οποίες να σημειωθεί το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία.

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις συζήτησαν ένα άλλο ειρηνευτικό σχέδιο μαζί με αυτό που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA την Κυριακή 6 Αυγούστου, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, το νέο σχέδιο παρουσιάστηκε από τη διοργανώτρια χώρα – τη Σαουδική Αραβία, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες.

Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή, την έναρξη συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τη Ρωσία για τις διαβουλεύσεις, ανέφερε το DPA.

Αρχικά, σύμφωνα με πηγές του DPA, σχεδιαζόταν να συζητηθεί μόνο το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky – η εξέλιξη ειναι ενδεικτική της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί η Ουκρανία από τους συμμάχους της το επόμενο διάστημα για να αποδεχθεί κάποιο συμβιβασμό – κυρίως στο εδαφικό – καθώς τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Δύση.

Η Τζέντα φιλοξενεί διαβούλευση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις 5 – 6 Αυγούστου.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αφρικής και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί την ειρηνευτική συνάντηση για την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι στόχοι της δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητοί.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova,, η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία δεν θα αποβεί αλυσιτελής, εάν βοηθήσει τη Δύση να συνειδητοποιήσει ότι το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Zelensky είναι αδιέξοδο.

Σχολιάζοντας τη διαβούλευση με την Τζέντα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock παραδέχτηκε ότι η άποψη της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Κίνας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι αρκετά διαφοροποιημένη από την άποψη της Ευρώπης.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov δήλωσε στο TASS ότι η Ρωσία θα συζητήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης της Τζέντα με τους εταίρους της BRICS που συμμετείχαν σε αυτήν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ