Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσε η κακοκαιρία σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό – Θα ζητηθεί συνδρομή της ΕΕ

Από σήμερα θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν οι τεράστιοι όγκοι του νερού και θα αποκαλυφθεί το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να ψάχνουν χρήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, οι οποίες πολύ μεγάλες και δύσκολα μπορεί να τις σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι πολύ μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και δευτερευόντως στην Φθιώτιδα, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η υποβολή αιτήματος προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει η συνδρομή της ΕΕ στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Η συνδρομή της Κομισιόν μπορεί να είναι δύο άξονες.

Η πρώτη έχει να κάνει με την άμεση ενίσχυση της χώρας με κονδύλια που προορίζονται για ανάλογες περιπτώσεις, ενώ επίσης θα ζητηθεί η ανακατανομή των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναπόφευκτα λοιπόν, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί στην Βουλή και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο 3ος μέσα στο 2023. Σε κάθε περίπτωση πάντως αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική τόσο για το υπόλοιπο του 2023, όσο και για το 2024.

Στο επικείμενο πακέτο των παροχών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές και οι όποιες εξαγγελίες, θα είναι οι απολύτως απαραίτητες, οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα στοχευμένες, στη βάση την παραδοχής ότι οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας δεν είναι ατελείωτες.

Εκτός από τις δημοσιονομικές αντοχές, υπάρχει και μία ακόμη εστία που ουσιαστικά δεσμεύει την κυβέρνηση για σημαντικές παροχές. Η βασική κυβερνητική επιδίωξη, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατά συνέπεια οι όποιες κινήσεις θα είναι λελογισμένες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ