Τα hegde funds στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια

Των George Steer και David Sheppard

Τα hedge funds σπεύδουν στην αγορά πετρελαίου στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι, δίνοντας ώθηση σε ένα ράλι που προκλήθηκε από τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η παράταση από το Ριάντ της περικοπής του πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο, επιπλέον των περαιτέρω περικοπών στο πλαίσιο του στόχου του OPEC+, επέτεινε την κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις εξαγωγές και ώθησε τις τιμές του Brent, του διεθνούς δείκτη αναφοράς πετρελαίου, στα 95 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, σε νέο υψηλό για φέτος.

Τα στοιχεία του χρηματιστηρίου και των ρυθμιστικών αρχών έδειξαν ότι η τοποθέτηση των hedge funds είχε συμβάλει στην ανοδική κίνηση των τιμών κατά σχεδόν 30% από τον Ιούνιο, με την έξαρση των αγορών να επιταχύνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συνδυασμένη καθαρή θέση αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων στο Brent και στο West Texas Intermediate, το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 137.000 συμβόλαια ή 35%, σε υψηλό 18 μηνών, στα 527.000 συμβόλαια, κατά τις δύο εβδομάδες έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα νούμερα αυτά, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 500 εκατ. βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, αποτελούν ένα ευρέως διαδεδομένο δείκτη για τη δραστηριότητα κερδοσκοπικών παικτών όπως τα hedge funds.

Ο Ολε Χανσεν, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των hedge funds για το πετρέλαιο αναζωπυρώθηκε από την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα ότι θα διατηρήσει τους εθελοντικούς περιορισμούς της παραγωγής της σε ισχύ περισσότερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

«Αυτό ήταν το έναυσμα», δήλωσε ο Χανσεν. «Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να πηγαίνει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα».

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να υποχωρήσει εάν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.

Αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι η στάση του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν θα μπορούσε ακόμη να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: οι αυξανόμενες τιμές κινδυνεύουν να περιπλέξουν τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών και να παρεμποδίσουν την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Οι επενδυτές κρατούν κάποια από τα χρήματά τους στην άκρη, τηρώντας, όπως και ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, επιφυλακτική στάση λόγω των ενδείξεων μακροοικονομικών πιέσεων στην Κίνα και μιας πιθανής περιόδου στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην RCMA Asset Management – ο οποίος διαχειρίζεται το Merchant Commodity Fund αξίας 300 εκατ. δολαρίων – δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι το πετρέλαιο θα ανέβει τόσο πολύ, καθώς η ισχύς της αγοράς οφείλεται στον περιορισμό της προσφοράς του OPEC+ και όχι στην ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση.

«Η κίνηση προς τα πάνω δεν είναι μαζικά διαρθρωτική, νομίζω ότι είναι περισσότερο επινοημένη», δήλωσε ο Κινγκ. «Πλησιάζουμε το ανώτερο άκρο αυτής της κίνησης κατά την άποψή μου, καθώς αν φτάσουμε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, υποψιάζομαι ότι θα δούμε περισσότερα βαρέλια να διαρρέουν στην αγορά».

Άλλοι επενδυτές χρησιμοποιούσαν την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο οι τιμές να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους. Μέχρι την Παρασκευή, τα funds είχαν αγοράσει περίπου 37.000 call options στο WTI – τα οποία δίνουν στους επενδυτές το δικαίωμα να αγοράσουν μια μετοχή ή ένα εμπόρευμα – που λήγουν τον Δεκέμβριο σε τιμή «άσκησης» 115 δολαρίων, σύμφωνα με τον Τσάρλι ΜακΈλιγκοτ, στρατηγικό αναλυτή μετοχικών παραγώγων στη Nomura. «Οι κινήσεις εν θερμώ κινδυνεύουν να φέρουν αγοραστές-τουρίστες», δήλωσε.

«Η πορεία προς τα 100 δολάρια (το βαρέλι) φαίνεται αδυσώπητη», δήλωσε ο Εσαν Κομαν, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στην MUFG Bank. «Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί».

Ο Ράιαν Φιτζμόρις, επικεφαλής διαπραγματευτής δεικτών στη χρηματιστηριακή εταιρεία Marex, δήλωσε ότι το πετρέλαιο μοιάζει σήμερα με μια «αγορά σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενη από τη δυναμική», με τις τιμές spot του πετρελαίου να κινούνται σημαντικά πάνω από εκείνες που προορίζονται για παράδοση αργότερα μέσα στο έτος, ένα φαινόμενο της αγοράς που είναι γνωστό στον κλάδο ως backwardation.

Ενώ τα funds τείνουν να συγκεντρώνουν τις συναλλαγές στον πρώτο μήνα, ο Φιτζμόρις δήλωσε ότι οι παραγωγοί πετρελαίου πωλούν συμβόλαια για μεταγενέστερη παράδοση για να κλειδώσουν υψηλότερες τιμές για τη μελλοντική παραγωγή.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτό το ακραίο σχήμα της καμπύλης», δήλωσε ο Φιτζμόρις.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ήδη επηρεάζουν τις ευρύτερες χρηματιστηριακές αγορές. Ο δείκτης Dow Jones US Airlines έχει υποχωρήσει κατά 24% από τις 11 Ιουλίου, με την Delta Air Lines και την American να έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ο δείκτης S&P 500 Energy, αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 11% την ίδια περίοδο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ