Τα 4 σενάρια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ευρωεκλογές

Αν και απομένουν οκτώ μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, στο μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει ήδη οι συσκέψεις για τον σχεδιασμό του νέου εκλογικού συστήματος με το οποίο θα γίνουν οι ευρωεκλογές.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι 4:

Το πρώτο η χώρα να σπάσει σε 13 εκλογικές περιφέρειες όσες είναι δηλαδή και οι περιφέρειες που έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και οι 21 ευρωβουλευτές της Ελλάδας να προκύψουν από αυτές τις περιφέρειες ανάλογα και με το πληθυσμιακό τους αποτύπωμα. Αυτό το σενάριο αν και έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες γιατί έχει αρκετές τεχνικές δυσλειτουργίες.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν επτά όσες δηλαδή και οι νυν αποκεντρωμένες διοικήσεις. Δηλαδή Αττική, Μακεδονία Θράκη, Ήπειρος Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, Αιγαίο, Κρήτη.

Το τρίτο σενάριο είναι από τις νυν 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις να συγχωνευθούν οι πιο μικρές πληθυσμιακά περιφέρειες και έτσι να έχουμε πέντε εκλογικές περιφέρειες.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι εάν για τον αριθμό των εδρών που θα συγκεντρώσει κάθε κόμμα θα μετράει η πανελλαδική του επίδοση ή η επίδοση του ανά περιφέρεια.

Αυτά που μέχρι τώρα είναι γνωστά και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα του σταυρού και ότι το όριο για εκλογή έστω και ενός ευρωβουλευτή σε πανελλαδικό ποσοστό θα είναι το 3%.

Το σενάριο για αύξηση του ορίου στο 4% ή στο 5%, αρχικά στις ευρωεκλογές και κατόπιν και στις εθνικές συζητήθηκε κάποια στιγμή στην κυβέρνηση με αφορμή και την εκλογή του Σπαρτιατών όμως αυτό έμεινε στο συρτάρι.

Στα πρέπει του νέου εκλογικού συστήματος θα είναι και η υποχρέωση να έχουν τα κόμματα πλήρεις συνδυασμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνδυασμών με τοπικά ή άλλα κριτήρια.

Το τέταρτο σενάριο που το τελευταίο διάστημα έχει αρκετούς υποστηρικτές είναι το εκλογικό σύστημα να μείνει ως έχει δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει ως μια έννοια εκλογική περιφέρεια από την οποία θα εκλεγούν οι 21 ευρωβουλευτές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ