Τα πρόσωπα που «κάηκαν»: Ένα «ξήλωμα», μία «έφιππη» αποχώρηση και πολλά ερωτήματα

Την επομένη του πύρινου εφιάλτη και του σκηνικού αποκάλυψης με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, τα βασικά ερώτηματα επιμένουν.

Πώς αφέθηκε να φτάσει η φωτιά στρατόπεδο της 111ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, σπέρνοντας τον πανικό στην περιοχή, αλλά και δίνοντας «πατήματα» για άκρως καυστικά σχόλια στον τουρκικό Τύπο; Και υπήρχε σχέδιο πυρόσβεσης;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών και διεμήνυσε πως «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν». Το πρώτο «θύμα» όμως της ανεξέλεγκτης αυτής κατάστασης, που δημιουργήθηκε, ήρθε ήδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους δύο αρμόδιους υπουργούς. Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. (Διαβάστε ΕΔΩ)

Απαλλάσσεται… μέχρι νεωτέρας

Όπως ανακοινώθηκε ο διοικητής της 111ης Πτέρυγας Μάχης απαλλάσσεται των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Η απόφαση για το προσωρινό έστω «ξήλωμα» ελήφθη από τον Αρχηγό ΓΕΑ, και σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας σε καμία στιγμή δεν κινδύνεψαν ζωές από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. Ωστόσο ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, έκανε λόγο για «τεράστιο ατύχημα». Όπως εξήγησε «μία έκρηξη που σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων σπάει τζάμια αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εκατοντάδες πυρομαχικά μεγάλης ισχύος».

O Νότης Μηταράκης για … «προσωπικούς λόγους»

Η χθεσινή ημέρα είχε όμως και μία μεγάλη παραίτηση στην κυβέρνηση. Αυτή δεν συνδέεται με τα δραματικά γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο, έχει όμως άμεση σχέση με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη στάση που απαιτεί ο πρωθυπουργός (αλλά και η κοινή λογική) να τηρούν τα κυβερνητικά στελέχη σε μία τέτοια δοκιμασία για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μηταράκης παραιτήθηκε επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ενώ πηγές του Μαξίμου υποστήριξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που ζήτησε την παραίτηση γιατί ο υπουργός έκανε διακοπές, ενώ η χώρα καιγόταν. «Δεν είναι δυνατόν όταν όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές, κάποιοι να λείπουν» ανέφεραν μεταξύ άλλων πηγές της Κατεχάκη.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις για την απουσία του υπουργού από την Αθήνα και διεμήνυσε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα εφημερίδας, που αποκάλυπτε πως ενώ η χώρα καιγόταν, ο κ. Μηταράκης είχε κάνει ένα μίνι – ταξίδι σε νησί μακριά από την πρωτεύουσα, με σκάφος.

Τα ηνία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι διακοπές εν μέσω πύρινης κόλασης ήταν το δεύτερο «φάουλ» του κ. Μηταράκη. Το πρώτο ήταν λιγότερο σοβαρό και αφορούσε τις δηλώσεις του που έδωσαν την εντύπωση ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και την πρότασή του για έφιππη ομάδα στην Ελληνική Αστυνομία – για την οποία τον «άδειασε» μέσα σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός.

«Θα μπορούσε να φύγει από την κυβέρνηση έφιππος» ήταν ένα από τα καυστικά σχόλια που γράφτηκαν στα social media.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ