Τέμπη: Φτάνει στα χέρια του Εφέτη Ανακριτή το πόρισμα για το σιδηροδρομικό έγκλημα

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η παράδοση του πορίσματος των δικαστικών πραγματογνωμόνων στον εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, που διερευνά τα αίτια της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντάς των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν μετωπικά.

Το πόρισμα των δύο πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν έπειτα από εισαγγελική εντολή αναμένεται να απαντήσει και στα θέματα των συστημάτων ασφαλείας και στο επίμαχο ερώτημα εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν εάν θα απέτρεπαν τη φονική σύγκρουση. Απάντηση που θα κρίνει κατά πόσο θα διευρυνθεί η δικαστική έρευνα και αν επίσης ασκηθούν νέες διώξεις πέραν των ήδη γνωστών σε βάρος σταθμαρχών, όπως και του προφυλακισμένου 59χρονου σταθμάρχη και του 62χρονου επιθεωρητή.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης, νυν και πρώην σταθμάρχες, προϊστάμενοι αμαξοστοιχιών, αλλά και ειδικοί μηχανοδηγοί κίνησης κλήθηκαν και κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του κ. Μπακαΐμη, με καταθέσεις ορισμένων ακόμα μαρτύρων να προσδιορίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Με τις καταθέσεις αυτές κλείνει ο πρώτος κύκλος της ανάκρισης για να ακολουθήσει η εξέταση εγγράφων και φυσικά η παράδοση του πορίσματος (σ.σ. μέχρι το τέλος του μήνα) των πραγματογνωμόνων του Τμήματος Τροχαίας.

Σύστημα ETCS
Στην καθοριστική, για την αποφυγή της σύγκρουσης, σημασία της λειτουργίας συστημάτων για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών αναφέρεται και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με κυβερνητική απόφαση, πόρισμα που ήδη διαβιβάστηκε στον κ. Μπακαΐμη από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και εποπτεύοντα την έρευνα, Σταμ. Δασκαλόπουλο. Για το επίμαχο σκέλος της τηλεδιοίκησης οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν λέγοντας ότι «συνεπώς στην τηλεδιοίκηση ο κεντρικός χειριστής (δηλαδή το ανθρωποτεχνικό σύστημα 1ου επιπέδου) θα είχε ένα (επίσης ανθρωποτεχνικό) 2ο επίπεδο ελέγχου (τον Σταθμάρχη). Προκύπτει, λοιπόν, ότι στην περίπτωση της τηλεδιοίκησης το επίπεδο ασφαλείας προσεγγίζει το μέγιστο, χωρίς ωστόσο να το εξασφαλίζει».

Για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης οι πραγματογνώμονες, μεταξύ άλλων, σημειώνουν πως «το ETCS (European Train Control System) αποτελεί τη βασική συνιστώσα απόλυτης διασφάλισης της κυκλοφορίας για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας ERTMS (European Rail Traffic Management System)».

«Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA), προϋπόθεση για την κυκλοφορία συρμών με ταχύτητες μεγαλύτερες από 160 km/h είναι η λειτουργία συστήματος ETCS τουλάχιστον επιπέδου 1. Προϋπόθεση για τη λειτουργία ETCS είναι η ύπαρξη φωτεινής σηματοδότησης, αλλά όχι απαραίτητα τηλεδιοίκησης (που ωστόσο είναι επιθυμητή).

Αν λειτουργούσε το ETCS και χαραζόταν το δρομολόγιο του IC 62 από τη γραμμή καθόδου (είτε από τον Σταθμάρχη Λάρισας είτε από τον Κεντρικό Χειριστή Τηλεδιοίκησης), ο επόμενος από τη Λάρισα Σταθμός (Ν. Πόροι) δεν θα έδινε ελεύθερη τη γραμμή καθόδου για τον εμπορικό 63503 και το φωτόσημα στην έξοδο από Ν. Πόρους προς Λάρισα θα ήταν κόκκινο. Αν ο μηχανοδηγός του 63503 δεν συμμορφωνόταν και παραβίαζε το κόκκινο φωτόσημα εξόδου από Ν. Πόρους, θα ενεργοποιείτο από το σύστημα ETCS η αυτόματη πέδηση και για τους δύο αντιθέτως κινούμενους συρμούς IC 62 και εμπορικό 63503, οι οποίοι θα ακινητοποιούντο επιτόπου. Πολύ απλά με το σύστημα ETCS σε λειτουργία και με δεδομένο ότι θα γινόταν η χάραξη δρομολογίου από τον χειριστή του σταθμού (τηλεδιοικούμενου ή όχι) η περίπτωση να γίνει μια μετωπική ή οπισθομετωπική σύγκρουση θα είχε αποφευχθεί».

Συμβούλιο Εφετών
Ενόσω ο κ. Μπακαΐμης θα συνεχίσει το έργο του λαμβάνοντας καταθέσεις, για αύριο Δευτέρα έχει ορισθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο θα εξετάσει την προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης του Επιθεωρητή. Όπως είναι γνωστό, ο 62χρονος παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου μετά και την πολύωρη απολογία του, ενώ επί της προσφυγής ο κ. Δασκαλόπουλος εισηγήθηκε απορριπτικά. Να σημειωθεί τέλος ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αντεισαγγελέας Εφετών έκανε αποδεκτό το αίτημα για την αυτοπρόσωπη παρουσία του προφυλακισμένου επιθεωρητή κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ