Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Ουάσινγκτον στις 9 Φεβρουαρίου αναδεικνύει τη σημασία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας την έναρξη του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών συγκυριών, με τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να παραμένουν ενεργά και την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η ενίσχυση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης αποτελεί η συζήτηση με τον Τζον Κέρι, ενόψει της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία της οικολογικής διπλωματίας. Επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για παγκόσμια ζητήματα και την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία.

Η εμβάθυνση της πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, όπως θα αναδειχθεί και στο κοινό ανακοινωθέν, αποτελεί κρίσιμο στόχο που επιδιώκεται με γνώμονα την ενίσΗ επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον στις 9 Φεβρουαρίου αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαιώνοντας την έναρξη του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η σημαντική επίσκεψη γίνεται σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές προκλήσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, και Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν μια περίπλοκη διεθνή σκακιέρα, με την Ελλάδα να κατέχει στρατηγική θέση.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας, σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος. Επιπλέον, η συνάντηση με τον Τζον Κέρι στο Wilson Center επισημαίνει τη σημασία της οικολογικής διπλωματίας και της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναμένεται να εμβαθυνθεί μέσα από αυτές τις συνομιλίες, με τον κ. Γεραπετρίτη να συζητά επίσης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας την παγκόσμια διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ