Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για funds – Στουρνάρα

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παραβίασης δικαστικού απορρήτου μπαίνει υπόθεση που σχετίζεται με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα funds, τα οποία τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου νομιμοποιήθηκαν να διενεργούν πλειστηριασμούς ακινήτων.

Συγκεκριμένα με απόφασή της η αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Αικατερίνη Ρούμπου έκρινε ότι δεν πρέπει να μπει στο αρχείο, αλλά να ερευνηθεί εκ νέου η αναφορά που είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγαίου, στην οποία κατήγγειλε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προαναγγείλει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που άναψε το «πράσινο φως» στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την αναφορά του παραπάνω δικηγορικού συλλόγου, η οποία είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2022 στις εισαγγελικές Αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος -πολύ προτού συζητηθεί στον Αρειο Πάγο η υπόθεση των funds- είχε προαναγγείλει «τη θετική για τα funds απόφαση σχετικά με τη νομιμοποίησή τους ή όχι να διενεργούν πλειστηριασμούς».

Κατά τον Δικηγορικό Σύλλογο, η προαναγγελία της κρίσης των αρεοπαγιτών είχε γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος σε αναφορά της προς τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 91 του εν λόγω εγγράφου η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι η ικανότητα των εν λόγω εταιριών να διαχειριστούν τα δάνεια και να προβούν σε πλειστηριασμούς δυσχεραίνεται από απόφαση που είχε εκδώσει τότε ο Αρειος Πάγος αλλά και άλλες που είχαν εκδοθεί από εφετεία, «αποτύπωνε» την άρση των περιορισμών αυτών το αμέσως επόμενο διάστημα είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου από την Ολομέλειά του, όπως και έγινε στη συνέχεια!

Εν τέλει, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου η υπόθεση με funds σε σχέση με το δικαίωμά τους να διενεργούν πλειστηριασμούς συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και δύο περίπου εβδομάδες μετά -γεγονός… πρωτοφανές για το ελληνικό δικαστικό σύστημα- δημοσιεύτηκε και η απόφαση που τα νομιμοποίησε, ώστε να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Η πρόταση για αρχειοθέτηση

Την έρευνα επί της αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγαίου είχε χειριστεί αρχικά ο κ. Ανδρέου, ο οποίος λίγο μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ των funds ζήτησε με έγγραφό του στην εισαγγελία Εφετών την αρχειοθέτηση της σχετικής δικογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως από τη διερεύνηση της καταγγελίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγαίου «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις (βάσιμη πιθανολόγηση) για να κινηθεί ποινική δίωξη για οποιαδήποτε πράξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη» και για τον λόγο αυτό ζητούσε από την Εισαγγελία Εφετών να εγκρίνει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, εφόσον συμφωνεί, άλλως να προβεί στις δικές της ενέργειες, εφόσον διαφωνεί.

Λίγες ημέρες αργότερα, μετά την υποβολή εκ μέρους του κ. Ανδρέου του εγγράφου του για αρχειοθέτηση της δικογραφίας, η κυρία Ρούμπου, αντιεισαγγελέας Εφετών, αφού μελέτησε τον φάκελο της υπόθεσης, εξέφρασε διαφορετική νομική άποψη. Ζήτησε την εκ νέου διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα του άρθρου 251 του Ποινικού Κώδικα, «περί παραβίασης δικαστικού απορρήτου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ