Στο εδώλιο του κατηγορούμενου η Google με κίνδυνο να διαταχθεί η διάσπαση της εταιρείας

Ξεκινά σήμερα Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου μια δίκη που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική που έχει διεξαχθεί τον 21ο αιώνα στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Γενικοί εισαγγελείς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορούν την Google για παράβαση των αντιμονοπωλιακών νόμων των ΗΠΑ. Ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών έχει ως γνωστόν το μονοπώλιο στον τομέα των μηχανών αναζήτησης ενώ επίσης είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στα όρια του ολιγοπωλίου μια σειρά από εφαρμογές και online υπηρεσίες της Google.

Η Google εγκαλείται πώς είτε σύναψε συμφωνίες με τις εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων είτε τις υποχρέωσε με κάποιο τρόπο ώστε η μηχανή αναζήτησης και άλλες εφαρμογές της να είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές. Η καταγγελία αφορά τόσο την Apple όσο και τις εταιρείες των κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android.

Όπως συμβαίνει πάντοτε με αυτού τους είδους τις δίκες οι καταγγέλοντες υποστηρίζουν ότι η εταιρεία προσπαθεί να κυριαρχήσει με αθέμιτα μέσα στην αγορά εξαφανίζοντας τον ανταγωνισμό κάτι που έχει τελικά αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητα, στην παραγωγή καινοτομίας και τελικά στο καταναλωτικό κοινό. Επίσης όπως συμβαίνει πάντοτε η απάντηση των κατηγορουμένων είναι ότι η κυριαρχία τους οφείλεται στην καινοτομία και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της και όχι σε παράνομες τακτικές και αυτό ακριβώς ισχυρίζεται και η Google.

Η δίκη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες και η έκβαση της ειδικά σε περίπτωση καταδίκης αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στη βιομηχανία της τεχνολογίας αφού εκτός των άλλων η Google κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ποινή διάσπασης της εταιρείας που την ελέγχει.

Η δίκη αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική στον τεχνολογικό κλάδο μετά από την αντίστοιχη για την Microsoft που είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν ο γίγαντας του λογισμικού είχε κατηγορηθεί από το Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών ώστε να επιβληθούν τα Windows ως λειτουργικό σύστημα σε όλους τους υπολογιστές. Εκείνη η δίκη ολοκληρώθηκε με την καταδίκη της Microsoft και την απόφαση να διασπαστεί η εταιρεία αλλά ακολούθησε η εκλογή του Τζορτζ Μπους (του νεότερου) τον οποίο είχε στηρίξει οικονομικά η Microsoft και η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην υλοποιηθεί η απόφαση της διάσπασης και να ληφθούν άλλα ηπιότερα μέτρα εναντίον της εταιρείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ