Στην Κίνα ο Μπλίνκεν – «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Σι Τζινπίνγκ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνάντησε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο που έχει στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Ανοιχτό» παραμένει εάν θα συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο, κάτι που αναμένεται αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια.

Κατά την συνάντησή τους, ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Ουάνγκ Γι έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί στη Ντιαογιουτάι, κυβερνητική βίλα στο Πεκίνο, για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Την Κυριακή, ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από επτάμισι ώρες –μία ώρα περισσότερο από το αναμενόμενο– με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές», αν και δεν φάνηκε να σημειώνουν συγκεκριμένη πρόοδο σε ζητήματα όπως η Ταϊβάν, το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και οι δύο εξέφρασαν όμως την επιθυμία να σταθεροποιήσουν τους δεσμούς παρά τις διαφορές τους και συμφώνησαν ότι ο Τσιν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αν και δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία.

Ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, ο Τσιν είπε στον Μπλίνκεν ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας «βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Αυτό δεν συνάδει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών, ούτε ανταποκρίνεται στις κοινές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», φέρεται να είπε ο Τσιν.

Αν και ο Τσιν Γκανγκ είναι ο ΥΠΕΞ, ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος με αρμοδιότητα τα διπλωματικά ζητήματα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), διατηρεί τον κρισιμότερο ρόλο ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου.

Η Κίνα κατέστησε σαφές ότι η Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, και δυνητικά επικίνδυνο θέμα. «Ο Τσιν Γκανγκ επεσήμανε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ο πυρήνας των συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό ζήτημα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και ο πιο σημαντικός κίνδυνος», ανέφερε ο Τσιν.

Με τη σειρά του, ο Μπλίνκεν τόνισε «τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης αντίληψης και λανθασμένου υπολογισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές αναμένουν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών Τζάντε Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ρεμόντο.

Θα μπορούσε επίσης να προετοιμαστεί το έδαφος για συνομιλίες μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε πολυμερείς συνόδους κορυφής αργότερα μέσα στο έτος.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ανησυχία ότι οι δυο χώρες μπορεί μια μέρα να συγκρουστούν στρατιωτικά για το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι έδαφός της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...