Στα μέσα του 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 και 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πατάει «φρένο» σήμερα ,στην Αθήνα. «Στα μέσα του 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης».

«Ηρθε η ώρα της παύσης στο καταθετικό επιτόκιο που έφτασε σε χρόνο ρεκόρ από -0,5% σε 4%», τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι στην «Ναυτεμπορική».

«Τα ενθαρρυντικά σημάδια στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού συνηγορούν στην υιοθέτηση μιας στάσης αναμονής στην νομισματική πολιτική», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Εξηγούν ότι η απόφαση για παύση στον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων «συνδέεται με τις φθίνουσες πληθωριστικές πιέσεις τον Σεπτέμβριο, τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης ,την ισχυρή άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και τη σκλήρυνση των συνθηκών στην πιστωτική αγορά το τρίτο τρίμηνο, πέρα από τις όποιες προβλέψεις».

ΕΚΤ

Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση, έναντι 5,2% τον Αύγουστο. Μια μείωση ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες της αγοράς, που φέρνει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι επιτεύχθηκε πλέον κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ώθησε να επιλέξει μια παύση στον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων.

«Άλλωστε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στα μέσα Σεπτεμβρίου, αρκετά μέλη του ΔΣ είχαν εισηγηθεί και τότε να μην αυξηθούν τα επιτόκια. Τα γεράκια νίκησαν τότε αλλά τα νέα στοιχεία έχουν πείσει και τους «σκληρούς» τραπεζίτες του Συμβουλίου για να σταματήσουν τη διαδικασία αύξησης του κόστους χρήματος στην Ευρώπη. Η πόρτα παραμένει άλλωστε ανοιχτή για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τα μέσα του επόμενου χρόνου, εάν χρειαστεί».

Στα μέσα του 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Φυσικά, πολλά θα κριθούν και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όπου θα δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, την ανεργία και το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Τραπεζικές πηγές τόνισαν μάλιστα από χθες στην «Ναυτεμπορική» ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο του 4% ως τον προσεχή Ιούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Τόμας Βίλαντεκ, επικεφαλής οικονομολόγος της T. Rowe Price εκτιμά επίσης ότι « η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί προς τα μέσα του 2024 . Αναμένουμε από τότε τουλάχιστον δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία για το επόμενο έτος. Αν ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός, δεν θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ