Στα άνευ προηγουμένου επίπεδα των 307 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο χρέος

Με τις αυξήσεις επιτοκίων να πολλαπλασιάζουν τα βάρη στο κόστος δανεισμού κυβερνήσεων και ιδιωτών, το παγκόσμιο χρέος σκαρφάλωσε στα 307 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). Αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολάρια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και ως αναλογία του παγκοσμίου ΑΕΠ έφτασε στο 336% από 334% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Μάλιστα η άνοδός του ως ποσοστού του ΑΕΠ ήταν η πρώτη, ύστερα από 7 διαδοχικά τρίμηνα πτώσης.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού το προηγούμενο διάστημα ήταν η κύρια αιτία μείωσης της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ. Ωστόσο καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά τα επιτόκια παραμένουν στα ύψη, το χρέος αρχίζει να τρομάζει.

Οι ώριμες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία ευθύνονται για περισσότερο από το 80% της αύξησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ήταν οι αναδυόμενες οικονομίες που είδαν περισσότερο το χρέος τους να φουσκώνει.

Σε «ανησυχητικά επίπεδα» το κρατικό χρέος

Το κρατικό χρέος είναι σε «ανησυχητικά επίπεδα» σε πολλές αναδυόμενες χώρες, τονίζει το IIF, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική δεν είναι «επαρκώς προετοιμασμένη για να το διαχειριστεί», προειδοποιεί.

Το ιδιωτικό χρέος, από την άλλη, παραμένει «εν πολλοίς διαχειρίσιμο» με το IIF να επισημαίνει ότι το χρέος των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών. «Η υγεία του ισολογισμού των νοικοκυριών.

H έκθεση έρχεται ενόψει της αποψινής απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...