Σοκ και δέος από την JP Morgan για την κρίση που έρχεται τους επόμενους μήνες

Οι πιθανότητες μιας κρίσης στις αγορές κατά τους επόμενους 6-12 μήνες αυξάνονται και η σοβαρότητά της θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που περιμένουν οι επενδυτές, προειδοποιεί ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic.

Ο Kolanovic έχει υπάρξει απαισιόδοξος φέτος, λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τώρα, ο αναλυτής προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν, έστω και με καθυστέρηση, επιπτώσεις στις αγορές.

«Καθώς και οι δύο λόγοι πίσω από την επιφυλακτική μας στάση (επιτόκια και γεωπολιτικές εξελίξεις) επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οι τοποθετήσεις και οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί, πιστεύουμε ότι τώρα υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα για μια κρίση τους επόμενους 6 με 12 μήνες, η σοβαρότητα της οποίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από ό,τι περιμένουν οι συμμετέχοντες στις αγορές», προειδοποίησε ο Kolanovic.

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική πίστη, με τους ρυθμούς αθέτησης υποχρεώσεων να αυξάνονται. Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά ακίνητα πλήττονται έντονα από την τάση της τηλεργασίας, την ώρα που ο κλάδος καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέη με πολύ υψηλότερα επιτόκια.

Αυτές οι επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν τελικά σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, πιστεύει ο Kolanovic.

Άλλωστε, ο αναλυτής της JP Morgan δεν θεωρεί ότι το χρηματιστηριακό ράλι που πυροδότησαν οι προσδοκίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνεχιστεί. Οι προσδοκίες ότι η τεχνολογία αυτή θα μεταμορφώσει την αμερικανική οικονομία σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μη ρεαλιστικές, τονίζει.

Για να υιοθετήσει πιο αισιόδοξη στάση για τα χρηματιστήρια, ο Kolanovic περιμένει να δει την μείωση των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο καθώς και την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η αρνητική άποψή μας στηρίζεται στο ότι βλέπουμε χαμηλές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί βραχυπρόθεσμα οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια. Εν συντομία, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις ίσως να γίνουν πρώτα χειρότερες, προτού να γίνουν καλύτερες», σημειώνει ο αναλυτής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ