Σοκάρει ο ΟΗΕ για τη Γάζα: «Τα παιδιά επιβιώνουν με ζωοτροφές»

Κάτοικοι του απομονωμένου βορείου τμήματος της Γάζας αποκάλυψαν στο BBC την απελπισία τους καθώς τα παιδιά τους περνούν μέρες χωρίς φαγητό. Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο κάποιοι να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ζωοτροφές, αλεσμένες σε αλεύρι, ως τροφή για τα παιδιά τους, ενώ πλέον ακόμα και τα αποθέματα αυτών των σιτηρών εξαντλούνται.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη περίπτωση οξέος υποσιτισμού μεταξύ των μικρών παιδιών στην περιοχή, καθώς ο δείκτης έχει ξεπεράσει το κρίσιμο όριο του 15%.

Η Ocha, υπηρεσία ανθρωπιστικού συντονισμού του ΟΗΕ, αναφέρει ότι πάνω από τις μισές αποστολές βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα έχουν αποκλειστεί τον περασμένο μήνα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να παρεμβαίνουν συχνά στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας. Αυτό αφήνει περίπου 300.000 ανθρώπους αποκομμένους από την απαραίτητη βοήθεια, αντιμετωπίζοντας σοβαρό κίνδυνο λιμού.

Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες, με εκπρόσωπο της στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της πρόσβασης βοήθειας στη Γάζα να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία».

Η Cogat, η ισραηλινή υπηρεσία που διαχειρίζεται την πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα, δηλώνει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στην περιοχή.

Μεταξύ των κατοίκων που μίλησαν στο BBC ήταν η Duha al-Khalidi, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία περιέγραψε πώς περπάτησε 9,5 χιλιόμετρα σε απόγνωση αναζητώντας φαγητό, καθώς τα παιδιά της δεν είχαν φάει για τρεις ημέρες.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) αναφέρει ότι η πρόσβαση στη βοήθεια έχει περιοριστεί σημαντικά, με τέσσερις από τις πέντε τελευταίες πομπές βοήθειας στο βορρά να μπλοκάρονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, δημιουργώντας ένα κενό δύο εβδομάδων στις παραδόσεις.

Η κατάσταση στη Γάζα παρουσιάζεται απελπιστική, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λιμού και να εξαρτώνται από βρώμικο νερό για την επιβίωσή τους, ενώ οι διεθνείς προσπάθειες για βοήθεια συνεχώς συναντούν εμπόδια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ