Σοκάρει αποκαλυπτικό έγγραφο από την Κομισιόν στο Politico: «Έρχονται συγκρούσεις κρατών για την λειψυδρία»

Η λειψυδρία πρόκειται να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ κρατών ακόμα και της ΕΕ που δεν είναι προετοιμασμένα για έναν κόσμο με υψηλότερες θερμοκρασίες, προειδοποίησε η Κομισιόν με έγγραφο το οποίο διέρρευσε και έφερε στο φως της δημοσιότητας το Politico.

Πρόκειται για μια σοβαρή προειδοποίηση από την πλευρά της Κομισιόν, που καλεί τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο του Politico δεν έχει ημερομηνία και η Κομισιόν με αυτό τονίζει ότι είναι ένα θέμα που απειλεί κάθε πλευρά της ζωής, από το φαγητό και το νερό, μέχρι τις υποδομές για τις μετακινήσεις και την ηλεκτροδότηση.

«Αυτοί οι κίνδυνοι εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων ο αυξημένος ανταγωνισμός για τους υδάτινους πόρους… που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις ακόμα και μεταξύ των κρατών-μελών για τις υδάτινες πηγές που είναι διασυνοριακές», τονίζουν οι συντάκτες του εγγράφου.

Κάποιες περιοχές ήδη βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Στην Ισπανία για παράδειγμα, η Καταλονία προσπαθεί να πείσει την κεντρική κυβέρνηση αν κάνει εκτροπή της κοίτης ποταμού από τη γειτονική Αραγονία, αλλά αυτό το αίτημα προκαλεί πολιτική ένταση. Τον περασμένο χρόνο, στη Γαλλία έγιναν βίαιες συγκρούσεις με αφορμή τα σχέδια για την οικοδόμηση ενός φράγματος.

Η επιστολή της Κομισιόν θα συνοδεύσει την πρώτη Ευρωπαϊκή Αξιολόγηση Κινδύνου για το Κλίμα, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα και θα είναι μια ολοκληρωμένη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχει κίνδυνος για ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασίες και πλημμύρες σε όλη την Ευρώπη. Η Κομισιόν στην επιστολή αυτή αναφέρει ότι η ΕΕ μπορεί να περιμένει «περισσότερες καταστροφές, όπως ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, ασθένειες, αποτυχίες καλλιεργειών, θανάτους από καύσωνα, καταστροφές σε υποδομές και δομικές αλλαγές στο περιβάλλον», αλλά προειδοποιεί ότι δεν γίνεται επαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

«Τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη-μέλη πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά την προετοιμασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων», επισημαίνεται στην επιστολή, στην οποία τονίζεται επίσης ότι ακόμα και όταν υπάρχουν πολιτικές για συγκεκριμένα ζητήματα «αποτυγχάνει η εφαρμογή τους».

Σύμφωνα με «συντηρητικές εκτιμήσεις» της Επιτροπής, η επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες επί του ΑΕΠ της ΕΕ, που ίσως φτάσουν στο 7% μέχρι το έτος 2100.

«Η κλιματική αντοχή είναι θέμα ανταγωνιστικότητας για τις οικονομίες και τις εταιρίες και κατά συνέπεια αφορά τις θέσεις εργασίας. Είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης για τις αστικές και παράκτιες περιοχές, τους αγρότες, τους ψαράδες και όσους ζουν από τα δάση», τονίζεται στο έγγραφο.

Για τους κινδύνους που συνεπάγονται η ξηρασία, η λειψυδρία και οι πλημμύρες, δηλαδή οτιδήποτε έχει σχέση με το νερό, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ΕΕ μπορεί να υποστεί υλικές ζημιές ετησίως που θα ανέρχονται σε 1,6 τρισεκατομμύριο ευρώ. Από το 1980, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες έχουν κοστίσει στην ΕΕ συνολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης εκτιμάται ότι θα επιδεινώσουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών της ΕΕ, με τη νότια Ευρώπη να πλήττεται με τον χειρότερο τρόπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ