Σε κατάσταση σοκ η Πράγα – Φόβοι για συνεργάτιδα του δράστη που δεν έχει συλληφθεί

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στην Πράγα παραμένουν σε κατάσταση σοκ μετά τη μαζική επίθεση στο πανεπιστήμιο του Καρόλου που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης (21/12/2023).

Η πόλη κυριαρχείται από ένα αίσθημα φόβου, τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους τουρίστες και τους φοιτητές. Ο φόβος αυξάνεται με τις πληροφορίες που καταδεικνύουν τη συνεργασία του επιτιθέμενου με ένα ακόμα άτομο, το οποίο παραμένει ασύλληπτο και αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για την εκτίμηση της κινδυνολογίας της.

Σε ό,τι αφορά τον 24χρονο δράστη, ο οποίος παρουσιάζεται ως φοιτητής με έντονο ενδιαφέρον στην ιστορία, η προφίλ του δεν αφήνει κανέναν να υποψιαστεί τη δυνατότητα να διαπράξει μαζική επίθεση. Ωστόσο, η αστυνομία ανακάλυψε όχι μόνο ότι είχε άδεια οπλοκατοχής, αλλά και μια αυτοσχέδια βόμβα μεγάλης ισχύος στο σπίτι του. Οι αρχές υποθέτουν ότι εμπνεύστηκε από παρόμοια επεισόδια, όπως η πρόσφατη επίθεση στη Ρωσία.

Η ανησυχία επικεντρώνεται επίσης στο γεγονός ότι η συνεργάτιδα του δράστη παραμένει ελεύθερη και ο κίνδυνος μιμητισμού από άλλους ακόλουθους του είναι πραγματικός.

Ενώ η πόλη ανακάμπτει από το σοκ, η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο που παραδέχτηκε την επιθυμία του να μιμηθεί τον δράστη και να προβεί σε παρόμοιες επιθέσεις. Η αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε σχολικά συγκροτήματα και άλλους δημόσιους χώρους έως τις αρχές του νέου έτους.

Παράλληλα, τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Έλληνες φοιτητές στην Πράγα περιγράφουν μια πόλη που ζει υπό συνθήκες ασφαλείας και αναστολής δραστηριοτήτων.

Οι καθηγητές και οι φοιτητές εκφράζουν το σοκ τους για τα γεγονότα και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, αναφέρουν περιορισμούς στις κινήσεις τους, ακολουθώντας τις οδηγίες ασφαλείας που έχουν εκδοθεί.

Η Πράγα, που συνήθως ζει με τον πληθωρισμό ανθρώπων από όλη την Ευρώπη, τώρα βρίσκεται σε κατάσταση άνευρης ησυχίας, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να καλούνται να περιορίσουν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον φόβο της πόλης, ενισχύοντας τα μέτρα παρακολούθησης και ασφαλείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ