Σε «εγρήγορση» οι αγορές λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) θεωρεί πως οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν σε επιφυλακή καθώς ο πόλεμος ΙσραήλΧαμάς συνεχίζεται, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο διαταραχής της παραγωγής στη Μέση Ανατολή.

Ο ΙΕΑ εκτιμά πως αν και η σύγκρουση δεν έχει – για την ώρα – άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά, οι «παίκτες» στην αγορά ενέργειας θα «παραμείνουν σε εγρήγορση» καθώς η κρίση θα εξελίσσεται.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα», ανέφερε ο ΙΕΑ στην έκθεσή του.

«Σε ένα πλαίσιο σφιχτής αγοράς πετρελαίου που έτσι κι αλλιώς αναμένεται για κάποιο χρονικό διάστημα, η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει επικεντρωμένη στους κινδύνους για τις ροές πετρελαίου της περιοχής», πρόσθεσε ο ενεργειακός οργανισμός.

Κάνοντας λόγο για μια «απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου», ο ΙΕΑ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αγορές πετρελαίου και «είναι έτοιμος να δράσει εάν είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες».

Σε περίπτωση απότομης έλλειψης στην προσφορά πετρελαίου, η αντίδραση του ΙΕΑ περιλαμβάνει την απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης από τις χώρες μέλη ή/και την εφαρμογή μέτρων περιορισμού της ζήτησης.

Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική υποδομή πετρελαίου δεν διέρχεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΙΕΑ σημειώνει, ωστόσο, ότι η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει εντείνει τους φόβους ότι οι συγκρούσεις μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή παραγωγή ενέργειας.

Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού την Πέμπτη.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent με τη λήξη Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν 0,8% υψηλότερα στα 86,5 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI για τον Νοέμβριο ενισχύθηκαν κατά 0,6% στα 83,99 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ