Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν με Ισραήλ και Ιράν γιατί «γνώριζε»

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση σε ιρανικό έδαφος, με Ισραηλινό αξιωματούχο να τονίζει συγκεκριμένα «Οφθαμός αντί οφθαλμού».

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ επικρατεί «πονοκέφαλος» για την αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Αρχικά, αμερικανικά δίκτυα ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε για την επίθεση, αν και δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει καθόλου τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι επιτελείς του είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι, καθώς οι πληροφορίες που είχαν στα χέρια του καταδείκνυαν ότι η επίθεση του Ισραήλ θα γινόταν κάποια στιγμή, ίσως μετά το εβραϊκό Πάσχα και πάντως λόγω των αμερικανικών πιέσεων δεν θα ήταν μια απάντηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύγκρουση.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις ΗΠΑ είναι ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους να αποτρέψουν μια άμεση απάντηση στην επίθεση του Ιράν, το Ισραήλ αποφάσισε να μην επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μια απόφαση υψηλού ρίσκου που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει και, κυρίως μια απόφαση ξαφνική, σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση, όπου η Τεχεράνη είχε δώσει σχεδόν όλα τα δεδομένα.

Και όλα αυτά σε μια στιγμή που σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, είχε επιτευχθεί συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν να πάρει ως αντάλλαγμα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και να μην προχωρήσει σε άμεση επίθεση στο Ιράν. Ενώ, μετά από σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο μέσω τηλεδιάσκεψης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή του Τζακ Σάλιβαν και Ισραηλινών, οι Αμερικανοί δεν άφησαν να εννοηθεί τίποτα για επικείμενη επίθεση.

Η μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι, από τη στιγμή που Ισραήλ και Ιράν χτυπούν η μια την άλλη «ανοιχτά», μετά από δεκαετίες ενός σκιώδους πολέμου, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η σύγκρουση, ποια χώρα θα κάνει το «μοιραίο» λάθος, αλλά και πώς μπορεί να αποτραπεί γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ