Σε απόγνωση οι κάτοικοι στη Θεσσαλία – Υγειονομική βόμβα τα στάσιμα ύδατα, η λάσπη και τα νεκρά ζώα

Μία βδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία η κατάσταση που επικρατεί είναι ζοφερή ενώ η θλίψη, η οργή και η απόγνωση των πολιτών για το μέλλον τους ενισχύεται από τα τεράστια προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν.

Πολλά χωριά είναι πλημμυρισμένα και αποκλεισμένα, καλλιέργειες και επιχειρήσεις έχουν εξαφανιστεί, ενώ νεκρά ζώα, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά στα λιμνάζοντα ύδατα συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας.

Πέρα από τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, η κακοκαιρία άφησε πίσω τους 15 νεκρούς ενώ ένα ζευγάρι Αυστριακό συνεχίζει να αγνοείται στο Πήλιο.

Η εικόνα στον θεσσαλικό κάμπο σήμερα

Η στάθμη του Πηνειού συνεχίζει να πέφτει αλλά με χαμηλούς ρυθμούς πλησιάζοντας τα 6 μέτρα και τα 60 εκατοστά που είναι και το όριο επιφυλακής. Το βράδυ της Τρίτης η στάθμη των υδάτων ήταν στα 7 μέτρα και τα 20 εκατοστά.

Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων καθώς γιατί αποτελούν υγειονομική βόμβα. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5000 τα νεκρά ζώα.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Μάλιστα στο Κεραμίδι Τρικάλων η πρόσβαση σωστικών συνεργείων εξακολουθεί να είναι ανέφικτη με τους περίπου 30 κατοίκους να συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις. Εξακολουθούν βέβαια πολλοί κάτοικοι να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σήμερα θα ξεκινήσουν τις αυτοψίες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών.

Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης που οδηγεί από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο, προς τη Γιάννουλη, προς την Κοζάνη και την Ελασσόνα.

Πολλές ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς το Βόλο, καθώς έχουν ξηλωθεί οι γραμμές. Υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου στο νομό Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες, της συνοικίας όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.

Σοβαρά όμως παραμένουν τα προβλήματα έξω από τη Λάρισα, στην επαρχία της Αγιάς λόγω της έλλειψης φαρμάκων αλλά και των δυσκολιών να μεταφερθούν ευπαθείς ομάδες.

Στο σκοτάδι ξαφνικά βυθίστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 20.30 χθες μεγάλα τμήματα του Βόλου με άγνωστη αιτία ως τώρα. Πολλές περιοχές εκτός από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης έμειναν και χωρίς το μη πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς του Βόλου.

Τηλεφωνική γραμμή στη διάθεση πλημμυροπαθών για θέματα δημόσιας υγείας

Την ίδια ώρα, τα νεκρά ζώα που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές αποτελούν υγειονομική βόμβα για την ανάπτυξη ασθενειών.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα.

Ενημέρωση προς τους πολίτες οι οποίοι ζουν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και υγιεινή προσφέρει τηλεφωνική γραμμή. Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες μπορούν να καλούν καθημερινά, από 08:00 έως 20:00, στις τηλεφωνικές γραμμές 2132161123-4, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ