Σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια αισθητός και στην Αττική – «Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί»

Σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια αισθητός και στην Αττική – «Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί». Ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στην Εύβοια λίγο πριν τις 08:30 της Παρασκευής. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο το Προκόπι Ευβοίας και το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.

Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε από το ίδιο εστιακό κέντρο σεισμός 3,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5χλμ. ο οποίος επίσης έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα που έπεσαν ράφια και κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι, το χωριό Προκόπι. Στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος.

Λέκκας: Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» είπε ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ