Σήμερα τα κυβερνητικά μέτρα για την αθλητική βία – Ποιό είναι το επικρατέστερο σενάριο

Σήμερα τα κυβερνητικά μέτρα για την αθλητική βία

«Κοντός ψαλμός, αλληλούια»: το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από σχεδόν δύο ημέρες απόλυτης «σιγής ασυρμάτου», η κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους, μετά το σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα το βράδυ της Πέμπτης μετά τον αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο κλειστό του Ρέντη.

Από τη σαββατιάτικη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία προέδρευσε ο πρωθυπουργός, δεν έχει διαρρεύσει απολύτως τίποτα, αν και στην κυριακάτικη ανάρτηση – ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον… τόνο του τι θα πρέπει να αναμένουμε, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας».

Τα γραφόμενα του πρωθυπουργού «κουμπώνουν» με τις πληροφορίες ότι το μεσημέρι του Σαββάτου εξετάστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και μέτρα, ακόμα και πολύ σκληρές αποφάσεις, όπως αγώνες σε άδειες κερκίδες (φέρεται ως το επικρατέστερο σενάριο), κατάργηση όλων των συνδέσμων φιλάθλων, η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων και η απόσυρση των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα και μέχρι την ώρα που ο Παύλος Μαρινάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο, πλην του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς να φανεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στέλνουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε περιστατικά οπαδικής βίας και ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε ισχυρά συμφέροντα.

Η ενημέρωση από ΟΥΕΦΑ και οι αντιδράσεις

Επιστολή που απέστειλε η UEFA προς τις αντίπαλες ομάδες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, αναφέρει την πιθανότητα να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών οι αναμετρήσεις αυτής της Πέμπτης.

Οι σύλλογοι Μακάμπι Χάιφα, Μπάτσκα-Τόπολα και Ελσίνκι ενημερώθηκαν για το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν φίλαθλοι στους αγώνες που θα δώσουν σε Αθήνα (οι δύο πρώτες) και Θεσσαλονίκη η τρίτη, λόγω των σοβαρών επεισοδίων στου Ρέντη, που προκάλεσαν τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από έλληνες παράγοντες. Ειδικά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, έκανε σχετική ανάρτηση, μιλώντας για «ντροπή» και παραθέτοντας την επιστολή που έλαβαν οι τρεις φιλοξενούμενες ομάδες στην Ελλάδα την Πέμπτη.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου διακοπής των πρωταθλημάτων ή του αποκλεισμού των φιλάθλων από τα γήπεδα.

Η κυβέρνηση στον τοίχο

Αλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια πλέον: ο σοβαρός τραυματισμός αστυνομικό από χούλιγκαν το βράδυ της Πέμπτης έρχεται μετά από πολύ μικρό διάστημα από τη δολοφονία φίλαθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα και, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, έφθασαν συντεταγμένα στο γήπεδο της ΑΕΚ προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια και, τελικά, σκοτώνοντας τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή. Μετά το αιματηρό περιστατικό, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέα μέτρα για την αποτροπή και καταστολή της οπαδικής βίας, ωστόσο το φαινόμενο συνεχίστηκε σχεδόν με την ίδια ένταση, με αποκορύφωμα το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης.

Όλα αυτά δημιουργούν μια άσχημη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει ότι η πολιτική της περί «νόμου και τάξης» και «πάταξης της ανομίας» να γίνεται… φτερό στον άνεμο και να πλήττεται στον πυρήνα της η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των αστυνομικών, οι οποίοι απαιτούν να μην χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια σε αγώνες, κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται ότι απορρίπτεται από το Μαξίμου. Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα δίνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση υιοθετεί γραμμή «μηδενικής ανοχής» έναντι της αθλητικής βίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ