Σήμερα στο υπουργικό το «καυτό» νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο

Καθώς η σκιά της χθεσινής απόφασης της Ιεράς Συνόδου αιωρείται, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προετοιμάζεται σήμερα το μεσημέρι να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Η παρουσίαση θα γίνει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την οποία ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει είτε προσωπικά είτε διαδικτυακά. Αναμένεται μια έμμεση απάντηση στην Ιερά Σύνοδο και διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση του Μάκη Βορίδη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σχετικά με τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσει την απόρριψη του νομοσχεδίου, θέτοντας ενδεχομένως τον εαυτό του εκτός κυβέρνησης, ή θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας την κατάσταση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε χθες τη θέση του πρωθυπουργού ότι οι συμμετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση να υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια.

Η άρνηση της Εκκλησίας προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αντιτάχθηκε ομόφωνα στο γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, με τα μέλη της να αποφασίζουν την αποστολή επιστολών προς τους βουλευτές και τη διάδοση σχετικών φυλλαδίων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει στηριζόμενη στη θέση που έχει εκφράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σεβόμενη τις απόψεις της εκκλησίας αλλά νομοθετώντας ανεξάρτητα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ανησυχία για το πώς θα επηρεαστούν τα κυβερνητικά στελέχη από την αποφασιστική στάση της Ιεράς Συνόδου. Οι επιστολές προς τους βουλευτές και η ενεργή εμπλοκή της εκκλησίας μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο κυβερνητικών στελεχών, ιδίως στην επαρχία.

Υπάρχει και η άποψη ότι η ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης, καθώς το θέμα μπορεί να ξεχαστεί μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ