Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει μια σημαντική αύξηση της δύναμης των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δεξιών παρατάξεων στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, σύμφωνα με μελέτη του ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) που καλύπτει τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η μελέτη αυτή αναφέρει ότι τα κόμματα αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης αναμένεται να είναι πρώτα σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη, όπως στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης, αναμένεται να είναι δεύτερα ή τρίτα σε άλλες εννέα χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Οι εκλογές, που θα διεξαχθούν από την 6η ως την 9η Ιουνίου, μπορεί να έχουν ευρείες συνέπειες, δυνητικά εμποδίζοντας την προώθηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και υιοθετώντας σκληρότερη στάση σε θέματα μετανάστευσης, διεύρυνσης και υποστήριξης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει επίσης η πιθανότητα φιλορωσικά κόμματα να εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μελέτη, βασισμένη σε δημοσκοπήσεις, προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) θα υποστούν απώλειες εδρών. Αντίθετα, η ομάδα της άκρας δεξιάς Ταυτότητα και Δημοκρατία (ΤΔ), καθώς και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ), αναμένεται να κερδίσουν έδαφος.

Η μελέτη επισημαίνει τον «επιτεινόμενο λαϊκισμό» και την ανάγκη για τα κόμματα του κυρίαρχου πολιτικού ρεύματος να αφυπνιστούν και να ανταποκριθούν στα αιτήματα των ψηφοφόρων, διατηρώντας μια ισχυρή Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ