Ρωσία: Εντολή Πούτιν για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κατά 170.000 άτομα

Εντολή Πούτιν για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κατά 170.000 άτομα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον στρατό της χώρας να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων κατά σχεδόν 170.000 σε συνολικά 1,32 εκατομμύρια, καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζεται στον 22ο μήνα της.

Το διάταγμα του Πούτιν κυκλοφόρησε από το Κρεμλίνο την Παρασκευή και τέθηκε σε ισχύ αμέσως. Ανεβάζει τον συνολικό αριθμό του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού σε περίπου 2,2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 1,32 εκατομμυρίων στρατιωτών.

Είναι η δεύτερη τέτοια αύξηση του στρατού από το 2018. Η προηγούμενη ενίσχυση κατά 137.000 στρατιώτες, που διέταξε ο Πούτιν τον Αύγουστο του 2022, ανέβασε τον αριθμό του στρατού σε περίπου 2 εκατομμύρια προσωπικό και περίπου 1,15 εκατομμύρια στρατιώτες.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η εντολή δεν συνεπάγεται καμία «σημαντική επέκταση της στράτευσης», επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά με τη στρατολόγηση περισσότερων εθελοντών. Το υπουργείο αναφέρθηκε επίσης στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και στην επέκταση του ΝΑΤΟ ως λόγους για την αύξηση στο ρωσικό στράτευμα.

Απάντηση στην «επιθετικότητα του ΝΑΤΟ»

Η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων ήταν η κατάλληλη απάντηση στις «επιθετικές δραστηριότητες του μπλοκ του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η χώρα χρειαζόταν δύναμη 1,5 εκατομμυρίου «για να εγγυηθεί την εκπλήρωση των καθηκόντων για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας». Δεν είχε ωστόσο αναφερθεί στο πότε ο στρατός θα φτάσει σε αυτό το μέγεθος.

Το Κρεμλίνο θεωρούσε προηγουμένως το μέγεθος του στρατού του επαρκές, αλλά το σενάριο άλλαξε καθώς οι ελπίδες για μια γρήγορη νίκη επί της γειτονικής Ουκρανίας διαψεύστηκαν από την ισχυρή ουκρανική αντίσταση.

Αγνωστες οι απώλειες

Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, το μέγεθος των ρωσικών και ουκρανικών στρατιωτικών απωλειών παραμένει άγνωστο. Ο ρωσικός στρατός έχει επιβεβαιώσει μόνο λίγο πάνω από 6.000 στρατιωτικές απώλειες, αλλά οι δυτικές εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες. Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία «πιθανότατα υπέστη 150.000 έως 190.000 μόνιμες απώλειες», αριθμός που περιλαμβάνει στρατεύματα που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μόνιμα.

Οι ρωσικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει διάφορες προσπάθειες για να ενισχύσουν τον στρατό. Τον Αύγουστο του 2022, ο Πούτιν διέταξε αύξηση του μεγέθους του ρωσικού στρατού σε 1,15 εκατομμύρια από την 1η Ιανουαρίου 2023. Τον επόμενο μήνα, διέταξε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων για να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία. Αυτός ο αριθμός υπολογίζεται ως μέρος της τρέχουσας δύναμης του στρατού.

Ενώ ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν χρειαζόταν να συγκεντρώσει περισσότερους άνδρες στο στράτευμα, το διάταγμα που εξέδωσε είναι αόριστο, επιτρέποντας στον στρατό να καλεί επιπλέον εφέδρους όταν χρειαστεί. Αυτό το διάταγμα απαγόρευε επίσης στους εθελοντές στρατιώτες να τερματίσουν τις συμβάσεις τους.

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες ηλικίας 18 έως 27 ετών πρέπει να υπηρετήσουν ένα χρόνο στο στρατό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αποφεύγει το στρατό για λόγους υγείας ή αναβολές που χορηγούνται σε φοιτητές πανεπιστημίου. Το ποσοστό των ανδρών που αποφεύγουν το στρατό είναι ιδιαίτερα μεγάλο στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Φέτος, οι αρχές αύξησαν το ανώτατο όριο ηλικίας για υποχρεωτική υπηρεσία στα 30, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ