Αύξηση κοροϊδία του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022

Τη «γενναία» αύξηση, που αντιστοιχεί στην τιμή ενός κουλουριού Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από 1/1/22, ενώ την ίδια ώρα, στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένονται αυξήσεις ρεκόρ, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα μακαρόνια, μπορεί να φτάσουν έως και το 40%.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου του 2022 αυξάνεται κατά 0,52 ευρώ την ημέρα, δηλαδή, κατά 13 ολόκληρα ευρώ τον μήνα. Αναλυτικά ανακοινώθηκε ότι για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από τα 29,04 ευρώ (αύξηση 0,58 του ευρώ).

Η κυβέρνηση δηλαδή συνεχίζει να αδιαφορεί για το μεγάλο κύμα αυξήσεων που έρχεται από την επόμενη χρονιά ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, προειδοποιούσε ότι τον νέο χρόνο έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, που κυμαίνονται από 20% έως 40%. Ο ίδιος προειδοποίησε δε και για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κλείνοντας τα μάτια στις αυξήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί και σφραγίζοντας τα αυτιά του σε όσα φωνάζουν οι άνθρωποι της αγοράς για το κύμα αυξήσεων δήλωσε ανερυθρίαστα ότι εάν από την τιμή του προϊόντος στο ράφι αφαιρεθεί το κόστος της ενέργειας, τότε δεν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές, λες και οι πολίτες πηγαίνουν στο ταμείο, τους αφαιρείται από το λογαριασμό το κόστος της ενέργειας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 10 Δεκεμβρίου, αποτύπωναν ρεκόρ ενδεκαετίας για τον πληθωρισμό που εκτοξεύθηκε στο 4,8%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης είναι εκτός ελέγχου αφού για παράδειγμα η τιμή του φυσικού αερίου είχε αυξηθεί τότε κατά 180%.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για συμβολικού χαρακτήρα αύξησης που θα τονώσει ψυχολογικά τους εργαζομένους, προσθέτοντας ότι θα γίνει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Ωστόσο η κυβέρνηση, καταστρατήγησε και την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση στον βασικό μισθό διπλάσια της ανάπτυξης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ