Ραγδαίες εξελίξεις και μεγάλη ανησυχία – Παρέμβαση 14 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για όσα συμβαίνουν στο κόμμα μετά την παραίτηση Τσίπρα

Δεκατέσσερα γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν κείμενο με το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο κόμμα, ασκούν κριτική και τάσσονται υπέρ “μιας πλατιάς και ειλικρινούς διαβούλευσης”.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τη βαριά εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο, αφού το κόμμα τελεί σε φάση υποχώρησης.
Το κόμμα είναι σε υποχώρηση και παραδομένο στην πάλη των τάσεων, για την οποία η κοινωνία είναι παντελώς αδιάφορη. Πολλά από τα λάθη που μας οδήγησαν στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται. Ενώ οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των αιτίων της ήττας πρακτικά έχουν ανασταλεί, άστοχες πολιτικές επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη, ξεπηδώντας όμως από την ίδια μήτρα πολιτικής σκέψης και πρακτικής, η οποία φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ήττα.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που στρατεύθηκαν με πείσμα και ανιδιοτελώς τόσο στην πρόσφατη εκλογική μάχη όσο και στο παρελθόν αγωνιούν για την παρούσα κατάσταση και το μέλλον του κόμματος. Πλην όμως είναι τελείως αποκλεισμένοι εκ των πραγμάτων από την απαιτούμενη δημοκρατική διαδικασία για την από κοινού παραγωγή πολιτικών λύσεων και διεξόδων.
Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για όσα μας οδήγησαν στην ήττα, να ασκήσουν κριτική για τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, για τις δυσλειτουργίες της ηγετικής ομάδας καθώς και για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Φοβούμαστε ότι, αντί μιας διαυγούς και συντεταγμένης διεργασίας αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού, θα προκύψει μια τυπική και άπνοη εσωκομματική διευθέτηση επαναλαμβάνοντας την έλλειψη αξιολόγησης της ήττας του 2019.
Για τον Δήμο της Αθήνας, για παράδειγμα, είχε επιλεγεί αρχικά άνωθεν από την προηγούμενη ηγεσία μια παντελώς απολιτική και απρόσφορη υποψηφιότητα, η οποία τίποτε από τα πολιτικά ήθη και τις αξίες της Αριστεράς δεν σηματοδοτούσε.
Αυτό έγινε απ’ αρχής μέχρι τέλους σε κλειστό κύκλο, χωρίς καμία συμμετοχή ούτε της υπαρκτής και δραστήριας αυτοδιοικητικής μας παράταξης, ούτε των κομματικών οργανώσεων. Η όλη διαδικασία γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα εξαντλήθηκε τελικά σε μια υπόθεση καταγραφής και ισορροπίας δύναμης μεταξύ των ενδοκομματικών τάσεων –εν όψει και της προσεχούς εκλογής νέου/νέας προέδρου.
Ελπίζουμε ότι όλοι και όλες θα στηρίξουν τον επιλεγέντα υποψήφιο,. Ωστόσο, για να πετύχει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ουσία και όχι στα λόγια, πρέπει όλες οι σημαντικές αποφάσεις να γίνονται εφεξής αντικείμενο διαβούλευσης και συναπόφασης των ενεργών μελών και όχι θέμα που η ηγεσία χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα.
Το καταστατικό που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα της άμεσης διαβούλευσης και συλλογικής απόφασης. Οι τάσεις αρμόζει να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί εξουσίας που αποσκοπούν στην κατανομή θέσεων ευθύνης, την αύξηση της πολιτικής επιρροής και τη διευθέτηση των συσχετισμών δύναμης.
Πιστεύουμε ότι μια νέα προοπτική θα προκύψει μόνον εάν οι όποιες διαφορές ή διαφωνίες υποβληθούν στη βάσανο του ορθολογικού ελέγχου τους μέσω μιας πλατιάς και ειλικρινούς διαβούλευσης που θα προάγει στην πράξη την ουσιαστική ενότητα του κόμματος.
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα;
Είμαστε διατεθειμένοι/ες να συμπράξουμε σε κάθε πρωτοβουλία η οποία θα θεμελιώνει εκ νέου τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς στο νέο πολιτικό πλαίσιο, θα συνδέεται και θα αξιοποιεί με πνεύμα δημιουργικής ενότητας τις δράσεις των οργανώσεων του κόμματος, αλλά και των πολλαπλών τοπικών δικτύων και κινήσεων με ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόσημο που δρουν και παρεμβαίνουν σε κάθε περιοχή της χώρας.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αγγελόπουλος Γιώργος, Αλμπάνης Τριαντάφυλλος, Γεωργαντάς Ηλίας, Δαγδιλέλης Βασίλης, Δουζίνας Κώστας, Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία, Κυπριανός Παντελής, Λαμπριανίδης Λόης, Μπαρτσίδης Μιχάλης, Ρεπούση Μαρία, Σταμάτης Κώστας, Στυλιανού Αρης, Φουρτούνης Γιώργος, Ψύλλος Δημήτρης

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ