Πώς εξελίσσεται η «κρυφή» αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας

Της Kaye Wiggins

Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο καταρρέουν οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προέρχεται από την πρόσφατη εμπειρία των «πρακτόρων placement» των private equities. Πρόκειται για εταιρείες που προσλαμβάνονται για να βοηθήσουν να αντληθούν νέα κεφάλαια.

Όταν οι πωλητές τους προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς επενδυτές να δεσμεύσουν μετρητά σε private equity που θα συνάψουν συμφωνίες στην Κίνα, σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο απορρίπτονται αλλά και επικρίνονται ακόμη και για το γεγονός ότι έριξαν την ιδέα, λέει ένας ανώτερος σύμβουλος του κλάδου με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Σε ορισμένους έχει ειπωθεί ότι είναι εκτός πραγματικότητας, κουφοί ή ακόμα και αντιπατριώτες.

Κάνουν την πρόταση ίσως στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σχέδια για την απαγόρευση ορισμένων αμερικανικών επενδύσεων private equity και venture capital σε ευαίσθητους τομείς στην Κίνα. Η Sequoia Capital και η GGV Capital ανακοίνωσαν αμφότερες ότι σχεδιάζουν να διαχωρίσουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι νόμοι της Κίνας κατά της κατασκοπείας και των δεδομένων και οι επιδρομές σε αμερικανικές εταιρείες συμβούλων έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές, όπως και οι αναφορές για απαγόρευση ταξιδιού που επιβλήθηκε στον τραπεζίτη της Nomura με έδρα το Χονγκ Κονγκ Charles Wang Zhonghe. Η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα κατηγόρησε τον περασμένο μήνα την BlackRock ότι επωφελήθηκε από επενδύσεις που βοηθούν τον κινεζικό στρατό, κάνοντας άλλους αμερικανικούς ομίλους επιφυλακτικούς για παρόμοιο έλεγχο. Οι επενδυτές έχουν κατά νου, επίσης, μελλοντικές κυρώσεις εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Πολλοί βορειοαμερικανοί επενδυτές «δεν πρόκειται να βάλουν νέα χρήματα σε private equity στην Κίνα αυτή τη στιγμή», λέει ένας ανώτερος διαπραγματευτής που έχει πραγματοποιήσει επικερδή στοιχήματα στη χώρα χρησιμοποιώντας κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν στις ΗΠΑ. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να επανεπενδύσουν κάποια από τα κέρδη τους από προηγούμενα funds σε νέα που διαχειρίζεται η ίδια εταιρεία, δήλωσε το άτομο.

Η υποχώρηση είναι σημαντική επειδή οι βορειοαμερικανοί επενδυτές αποτελούσαν επί μακρόν τη μεγαλύτερη πηγή μετρητών για τον κλάδο ιδιωτικών κεφαλαίων. Αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε private equity παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin. Μόλις 62 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί για τα funds που επικεντρώνονται στην Ασία και τον Ειρηνικό μέχρι στιγμής φέτος, από 173 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η άντληση κεφαλαίων για συμφωνίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί, αλλά όχι τόσο έντονα.

Το πρόβλημα για ορισμένους ομίλους private equity είναι ότι, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με επίκεντρο την Ασία τα τελευταία χρόνια, η διακοπή των συναλλαγών με την Κίνα δεν είναι εύκολη επιλογή. Πολλοί αυξάνουν τις δραστηριότητές τους στην Ινδία. Οι ασιατικές δραστηριότητες private eqity δύο εκ των μεγαλυτέρων ομίλων παγκοσμίως, της Blackstone και της KKR, διευθύνονται από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία.

Αλλά είναι δύσκολο να αναπτύξει κανείς μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ασία χωρίς να αγγίξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Και ορισμένοι μη Aμερικανοί επενδυτές σε private equity funds, ιδίως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής, επιθυμούν μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα, όχι λιγότερη.

Έτσι, οι όμιλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να κρατήσουν και τις δύο ομάδες ευχαριστημένες. Όπως συμβαίνει συχνά στον τομέα του private equity, αυτό περιλαμβάνει νομικά και οικονομικά «γυμνάσια». «Οι επενδυτές λένε, εξακολουθώ να θέλω να συμμετέχω στο ταμείο σας, αλλά θέλω να δημιουργήσετε ένα νέο σχήμα για μένα και άλλους σαν εμένα που να αφαιρεί το στοιχείο της Κίνας», δήλωσε δικηγόρος που συμβουλεύει τον κλάδο.

Ξεχωριστά, οι Αμερικανοί επενδυτές ζητούν περιορισμούς στη συμμετοχή των Κινέζων επενδυτών στα private equity funds στα οποία δεσμεύουν χρήματα, ανεξάρτητα από το πού θα τοποθετήσουν τα χρήματα. Φέτος, λένε στελέχη της αγοράς, έχει γίνει όλο και πιο συνηθισμένο για τα βορειοαμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία να επιμένουν ότι οι κινεζικοί όμιλοι θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνολικού κεφαλαίου. Η ικανοποίηση αυτής της απαίτησης μπορεί να σημαίνει την απόρριψη σημαντικών χρηματικών ποσών, επειδή οι κρατικά υποστηριζόμενοι όμιλοι της Κίνας μπορούν να εκδίδουν μεγάλες επιταγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις ένας όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων δεχθεί χρήματα από την Κίνα για το fund του, δήλωσε στέλεχος αμερικανικής εταιρείας εξαγορών, οι Αμερικανοί επενδυτές στο ίδιο fund απαιτούν να βάλει τους επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας «σε ζουρλομανδύα». Αυτό περιλαμβάνει την άρνησή τους να τους δώσουν μια θέση στη συμβουλευτική επιτροπή περιορισμένων εταίρων, η οποία είναι μια ομάδα των μεγαλύτερων επενδυτών που συμβουλεύει τον όμιλο εξαγορών. Ορισμένοι επιμένουν επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στους κινεζικούς ομίλους που υποστηρίζονται από το κράτος να συν-επενδύουν απευθείας στις εταιρείες που αποκτά το fund, γιατί αυτό θα τους έδινε το δικαίωμα για πρόσθετες πληροφορίες.

Δεδομένου ότι ο κλάδος των private equities είναι συχνά αδιαφανής, αυτή η εκδοχή της αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένη από τη δημόσια θέα – πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλους κλάδους. Αλλά είναι εξίσου σημαντική. Είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στις ροές κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο. Και αναγκάζει μια ομάδα υπευθύνων για τις συμφωνίες, οι οποίοι κάποτε επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στις οικονομικές αποδόσεις, να αναλάβουν έναν διαφορετικό ρόλο. Αυτές τις μέρες είναι οι διαιτητές των ανταγωνιστικών απαιτήσεων μιας κατακερματισμένης ομάδας παγκόσμιων επενδυτών, τα συμφέροντα των οποίων είναι όλο και πιο πολιτικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ