Πώς έσκασε η φούσκα του δισεκατομμυριούχου σταρ του Instagram

Οι ειδήσεις για την THG και τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της, Μάθιου Μόουλντινγκ, πρωταγωνιστούσαν το 2020 στα βρετανικά και διεθνή μέσα και γίνονταν viral στα social media. Ο ίδιος ο Μόουλντινγκ έχει εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, το οποίο και αξιοποιεί στο έπακρο, για να προβάλει επιχειρηματικές κινήσεις και όχι μόνο, με αποτέλεσμα ο βρετανικός Τύπος να του έχει προσδώσει το προσωνύμιο ο «δισεκατομμυριούχος του Instagram». 

Όταν η ταχύτατα αναπτυσσόμενη startup του που ειδικεύεται σε προϊόντα υγείας και ομορφιάς (αλλά και περιλαμβάνει έναν ισχυρό βραχίονα τεχνολογίας και λογισμικού) εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το αφήγημα που κυριαρχούσε αυτός μίας πολύ επιτυχημένης βρετανικής εταιρείας και ενός φιλόδοξου και ικανού CEO με χαρισματική προσωπικότητα. about:blankRemaining Time-0:00FullscreenMute

Πολλοί θεωρούσαν ισχυρότατο το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που περιλάμβανει brands όπως τα ESPA, Perricone MD και Illamasqua, καθώς και του online καταστήματος ομορφιάς Lookfantastic. Και ξαφνικά η φούσκα έσκασε. 

Η αξία της THG συρρικνώνεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες εν μέσω αποκαλύψεων για σοβαρά προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και στον απόηχο του deal της με την ιαπωνική Softbank να αγοράσει μερίδιο στην τεχνολογική Ingenuity. Τώρα ο Μόουλντινγ αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποσύρει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο και θα την επαναφέρει σε ιδιωτικά χέρια.

Τι ακριβώς συνέβη

Ο ίδιος, ενώ εξακολουθούσε να είναι βασικός μέτοχος με μερίδιο 22%,ήταν επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και λαμβάνει μισθό 19 εκατ. ετησίως. Αυτό ερχόταν σε κόντρα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες επισημαίνεται ότι οι ρόλοι αυτοί πρέπει να διαχωρίζονται. 

Παράλληλα σάλο είχε προκαλέσει επίσης η πληροφορία ότι μαζί με τη σύζυγό του έλαβαν δάνειο 100 εκατ. στερλινών από τη Barclays, βάζοντας ως εγγύηση μετοχές της THG. 

Όπως αναφέρει το BBC σε εκτενές ρεπορτάζ του τον περασμένο μήνα ο δισεκατομμυριούχος ενημέρωσε τους μετόχους για τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας και ειδικά του τεχνολογικού τομέα, στον οποίο πρωταγωνιστεί πλέον η Ingenuity. Δεν είναι σαφές τι τους είπε, γιατί η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο αυτό που άκουσαν μάλλον δεν τους άρεσε, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν μία βουτιά 35% στη μετοχή της THG, που αφαίρεσε 2 δισ. στερλίνες από τη κεφαλαιοποίησή της. 

Στη σκιά όλων των παραπάνω ο 49χρονος επιχειρηματίας ανακοίνωσε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες για τις εισηγμένες. Ήταν μία προσωπική του ήττα. Αλλά τώρα δηλώνει έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση.  

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ