Πότε υποχωρεί το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης

Αποπνικτική είναι και σήμετα η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.

Οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως το φαινόμενο θα υποχωρήσει σήμερα το απόγευμα, ωστόσο θα επανέλθει την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σημείωσε πως η αφρικανική σκόνη που έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα προκαλεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες, ενώ οι εικόνες από τον ουρανό της Ελλάδας που κατέγραψε ο δορυφόρος της NASA είναι χαρακτηριστικές.

«Το πόσο σκόνη έχει υπάρχουν σταθμοί που το μετρούν», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την πυκνή σκόνη από την Αφρική που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Όπως είπε μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει.

«Ήδη στο Ιόνιο έχουν επικρατήσει δυτικοί άνεμοι» τόνισε ενώ όπως είπε το ερώτημα είναι εάν θα βρέξει στην Αττική με αποτέλεσμα να υπάρχει λασποβροχή.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει πως ναι μεν το φαινόμενο θα υποχωρήσει από το απόγευμα, αλλά ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα από την Κυριακή.

Υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχών θα είναι τα κυριότερα στοιχεία των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «το έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης γίνεται αισθητό προς τα πιο νότια τμήματα της χώρας μας, προς την περιοχή της Κρήτης. Από το απόγευμα και στη συνέχεια, περιμένουμε μία σταδιακή υποχώρηση αυτού του έντονου φαινομένου αφρικανικής σκόνης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Χανιά η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 33 βαθμούς Κελσίου αν και η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά αποπνικτική λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σε αρκετές περιοχές καθώς το χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται θα φέρει βορειοδυτικούς ανέμους, που θα μετατοπίσουν το φαινόμενο προς τα ανατολικά, την Τουρκία και την Κύπρο.

Από το απόγευμα το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης υποχωρεί, ωστόσο θα επιστρέψει από την Κυριακή και τη Δευτέρα με μικρότερη ένταση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ