Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα;

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα; Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς μπαίνει στον τρίτο μήνα του, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται έντονη πίεση από την διεθνή κοινότητα να τερματίσει την στρατιωτική της εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει προκαλέσει υψηλό αριθμό νεκρών- πάνω από 17.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί- ενώ παράλληλα δεν διαθέτει μια σαφή στρατηγική εξόδου.

Έχοντας μιλήσειμε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες, ο Νετανιάχου είπε την Κυριακή ότι τους κάλεσε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μέχρι να εκδιωχθεί η Χαμάς από το παλαιστινιακό έδαφος.

«Τους είπα ότι δεν μπορείτε να υποστηρίζετε την εξάλειψη της Χαμάς από τη μία πλευρά και να μας πιέζετε να τερματίσουμε τον πόλεμο από την άλλη, κάτι που θα εμπόδιζε την εξάλειψη της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν προέρχεται μόνο από την διεθνή κοινότητα, καθώς στο εσωτερικό του ασκείται πίεση από τις οικογένειες των περίπου 137 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα να επιδιώξει τουλάχιστον μια νέα συμφωνία εκεχειρίας προκειμένου να εργαστεί για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 100 όμηροι ελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας κατάπαυσης του πυρός που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον 20 όμηροι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν μετά την απαγωγή τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης Έιλον Λέβι. Ο αριθμός αυτός ενισχύει τις ανησυχίες για την τύχη των υπολοίπων.

Προς το παρόν πάντως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει, τουλάχιστον δημόσια, την ισραηλινή κυβέρνηση, παρά τις επικρίσεις στο εσωτερικό, και διέψευσε ότι έθεσε χρονοδιάγραμμα για το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο. «Αυτή είναι δική τους σύγκρουση», όπως είπε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ. Την Παρασκευή μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Έχουμε θέσει στόχους, όχι προθεσμίες», όπως το έθεσεο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης. «Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με το τέλος της Χαμάς».

Σχολιάζοντας ο Yossi Kuperwasser, απόστρατος Ισραηλινός ταξίαρχος, εκτίμησε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Όπως είπε, η αμερικανική πίεση για τον τερματισμό των μαχών απλώς θα ενθάρρυνε τη Χαμάς, η οποία, όπως υποστήριξε, ήλπιζε σε μια κατάπαυση του πυρός που θα της επέτρεπε να «πάρει ανάσα».

Πάντως άλλοι αναλυτές δυσπιστούν για την ικανότητα του Ισραήλ να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα και επισημαίνουν ότι το όραμα του Ισραήλ για έναν θύλακα χωρίς τη Χαμάς παραμένει θολό.

Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου απέκλεισε το ενδεχόμενο η διεθνώς υποστηριζόμενη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, να αναλάβει τη Γάζα υπό την τρέχουσα ηγεσία της, γεγονός που τον φέρνει σε διαφωνία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν την ιδέα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ