Πότε θα τελειώσει η επιχείρηση στη Γάζα; – Τι απαντά ο Τζο Μπάιντεν

Πότε θα τελειώσει η επιχείρηση στη Γάζα;

Πότε θα τελειώσει η επιχείρηση στη Γάζα; H επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ, «θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα διατηρήσει πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακομεταχειρίζεται και να κάνει φρικτά πράγματα στους Ισραηλινούς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις πολύωρες συνομιλίες του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.

Πάντως τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «την υποχρέωση να επιδείξει όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή όταν κυνηγά τους στόχους του. Η Χαμάς είπε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ξανά στους Ισραηλινούς και αυτό είναι τρομερό δίλημμα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Έτσι πιέζει για περισσότερες βραχυπρόθεσμες ανθρωπιστικές παύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους κανόνες του πόλεμο κατά τις συγκρούσεις του στη Γάζα.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι το Ισραήλ παίρνει ρίσκο με αυτή την έφοδο, αλλά «ένα πράγμα έχει αποδειχθεί: η Χαμάς έχει γραφεία, όπλα, υλικό, κάτω από αυτό το νοσοκομείο και, υποπτεύομαι, και άλλα».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσεις με τους Ισραηλινούς, προτρέποντάς τους να είναι «απίστευτα προσεκτικοί» στις στρατιωτικές κινήσεις γύρω από νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης κάπου 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». «Δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν γνωρίζω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, όμως έχουμε εκτενή συνεργασία από πλευράς Κατάρ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να απελευθερώσει ομήρους που κρατάει η Χαμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει αποστολή του αμερικανικού στρατού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων και ότι η κατοχή της Γάζας θα ήταν λάθος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...