Πόλεμος στη Γάζα: Αμερικανικό βέτο σε απόφαση του ΟΗΕ που ζητούσε εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους

Βέτο άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο θα καταδικαζόταν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και θα ζητείτο η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε η Βραζιλία ζητούσε να γίνει άμεση «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η μεταφορά «ζωτικής σημασίας βοήθειας στην Γάζα».

Δώδεκα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισαν την πρόταση της Βραζιλίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την καταψήφισαν και άλλα δύο μέλη – η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.
Η Βρετανία δικαιολόγησε την αποχή διότι όπως ανακοίνωσε υποστηρίζει το λεγόμενο δικαίωμα του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».

Γιατί απείχε η Ρωσία

Η Ρωσία απείχε για διαφορετικό λόγο. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια, εξήγησε ότι το σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε προς ψήφιση «δεν είχε σαφή έκκληση για εκεχειρία» και ως εκ τούτου «δεν θα βοηθούσε στο να σταματήσει η αιματοχυσία».

«Αν δεν συμπεριληφθούν στο σχέδιο οι ρωσικές τροπολογίες δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και θα πολώσει τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η Ρωσία ζήτησε να διατυπωθεί έκκληση για άμεση, διαρκή και πλήρη εκεχειρία και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, αλλά οι τροπολογίες που πρότεινε απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα με τα νέα του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο και μπλοκάρισαν το ψήφισμα, που ούτως ή άλλως θα είχε λίγη πρακτική αξία.

Συμβολικής αξίας το βέτο των ΗΠΑ

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας- Γκριφιλντ δικαιολόγησε τη στάση της λέγοντας ότι «αυτή η απόφαση δεν ανέφερε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Το αμερικανικό βέτο στο –συμβολικής αξίας- ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αιματοχυσία στην Μέση Ανατολή ασκήθηκε την ώρα που βρισκόταν στο Τελ Αβίβ ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος επανέλαβε την αμέριστη και άνευ όρων συμπαράστασή του στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη Μπάιντεν έγινε στον απόηχο του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλί, στην Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 471 άνθρωποι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ