Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς επηρέασε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε σημείο καμπής για την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να είναι μειωμένη και φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).

Ειδικότερα, έκθεση από του ΔΟΕ διαπίστωσε ότι αφού η Ρωσία διέκοψε τις ροές μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% το 2022.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά επιπλέον 9% τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερή μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το 40% της εξοικονόμησης ήταν το αποτέλεσμα των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΟΕ υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη ενεργειακή απόδοση εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους λίγες μέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής Cop28 για το κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

«Οι φιλοδοξίες του πλανήτη για το κλίμα εξαρτώνται από την ικανότητά μας να κάνουμε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα πολύ πιο αποτελεσματικό. Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου προσιτό ενώ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, ο διπλασιασμός της προόδου στην ενεργειακή απόδοση αυτή τη δεκαετία είναι κρίσιμος», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ.

«Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης είναι μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους ηγέτες που συγκεντρώνονται σύντομα στη διάσκεψη για το κλίμα Cop28 στο Ντουμπάι, ότι πρέπει όλοι να δεσμευτούν για ισχυρότερη δράση για την αποτελεσματικότητα και να την υλοποιήσουν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...