Πόλεμος σε πέντε χρόνια

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο σε πέντε χρόνια». Στην Ευρώπη φυσικά. Την εκπληκτική αυτή προειδοποίηση έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής της γερμανικής Bundeswehr, στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πόλεμος. Αλλά είναι πιθανό». Τώρα μας καθησύχασε…

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους λέει μάλιστα πώς σε «πέντε με οκτώ χρόνια» θα μπορούσε να είναι πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Στις νέες κατευθυντήριες γραμμές αμυντικής πολιτικής που παρουσίασαν τον περασμένο Νοέμβριο ο Πιστόριους και ο στρατηγός Μπρόιερ, το λένε ξεκάθαρα: «Η Γερμανία πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αποτροπής και της συλλογικής άμυνας στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός μας, αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον κόσμο, περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη».

Η Γερμανία διαθέτει φυσικά, αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στο έδαφός της. Αλλά, όπως λένε στο Βερολίνο, δεν θέλουν να είναι η «Λευκορωσία του ΝΑΤΟ. Ο στρατηγός Μπρόιερ καλεί μάλιστα τη γερμανική κοινωνία για «αλλαγή νοοτροπίας». Υπάρχει ανάγκη για «αλλαγή σκέψης», λέει, ο Γερμανός στρατηγός φέρνοντας στην επιφάνεια συζητήσεις που θεωρούνταν από καιρό νεκρές.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον πιθανό εξοοπλισμό της Γερμανίας ή της Ε.Ε. με πυρηνικά όπλα. «Ευρω-βόμβα», ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ ο «Πράσινος», πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. «Η Ευρώπη πρέπει να εξοπλιστεί με τα δικά της πυρηνικά όπλα. Χρειάζεται τα δικά της πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα», τόνισε ο 76χρονος Πράσινος πολιτικός. Ουδεμία έκπληξη βέβαια,αν θυμηθούμε ότι το 1999 ο Φίσερ είχε ταχθεί υπέρ των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία και οι πραγματικά «Πράσινοι» οπαδοί του πέταξαν μια σακούλα κόκκινη μπογιά!

«Περιοδεύουσα βαλίτσα με το κόκκινο κουμπί»

Ο Γερμανός καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, προχωράει μάλιστα στο διά ταύτα: «Χρειαζόμαστε μια κοινή βαλίτσα με κόκκινο κουμπί, που να ταξιδεύει μεταξύ μεγάλων χωρών της Ε.Ε.»

Δυστυχώς, η συζήτηση για τον πυρηνικό εξοπλισμό της Ε.Ε. δεν διεξάγεται σε κάποια υπόγεια από ακροδεξιούς, πολεμοχαρείς παράφρονες, που ονειρεύονται ένα «Τέταρτο Ράιχ».

Και όμως: Η Γερμανία έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Όχι μόνο έχει επισήμως αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα, αλλά έχει επίσης δεσμευτεί για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Γερμανίας από αυτή την υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση στην υπάρχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία. Το να πιστεύει κανείς ότι το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής δημιουργεί ασφάλεια είναι μύθος. Αντίθετα, ο πυρηνικός εξοπλισμός της Ευρώπης θα μας έφερνε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Ο στρατηγός Λι Μπάτλερ, ο πρώην αρχηγός των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων, είπε το 2014 ότι «είναι μόνο τύχη και χάρη στον Θεό, που δεν είχε ακόμη συμβεί πυρηνικός πόλεμος»

Θα ήταν σοφότερο να θυμηθούμε τα λόγια του παρά να στείλουμε «τζογαδόρους» με ιδεολογικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της πολιτικής συζήτησης. Ειδικά σε περιόδους κρίσης στην Ευρώπη, που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η απειλή του Τραμπ για απόσυρση της αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας από τη Γηραιά Ηπειρο, απαιτείται τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφάλειας. Ένα νέο Ελσίνκι. Με κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου και συνθήκες υπό τον έλεγχο υπερεθνικών θεσμών όπως ο ΟΗΕ. Και σίγουρα όχι υπό τον έλεγχο στρατιωτικών συμμαχιών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ