Πως η Ελλάδα πιέζει την Αλβανία για το θέμα Μπελέρη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Οι αλβανικές Αρχές απέρριψαν ξανά χθες, το αίτημά του να λάβει άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, σε μια ακόμη μεθόδευση του Έντι Ράμα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην Αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρας.

Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δε ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η Διεύρυνση της ΕΕ, θα συζητήσει και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναβεβαιώνουν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και θα ζητούν την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσουν μόλις εκπληρωθούν επαρκώς τα κριτήρια, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ